Sester ei toeta töötuskindlustusmakse määra langetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Erik Prozes / Postimees

Rahandusminister Sven Sester jättis kooskõlastamata sotsiaalministeeriumi plaani langetada töötuskindlustusmakse määra, sest tööhõivereform toob riigile lisakulu.

Sester jättis eelnõu kooskõlastamata, kuna tuleva aasta suvel rakendub töövõimereform ning järgmisel kolmel aastal toob süsteemi muutus töötukassale kaasa lisakulutusi ligikaudu 76 miljoni euro ulatuses.

«Kuna tegemist on uue reformiga ja puudub võrdlusbaas, siis on raske ette hinnata kõiki riske,» kirjutas Sester tervise- ja tööministrile Rannar Vassiljevile. «Riskide realiseerumine võib kaasa tuua lisakulu nii riigile kui ka töötukassale.»

Töötuskindlustuskulud on Sesteri sõnul raskesti prognoositavad, mistõttu ei saa välistada ootamatusi tulevikus. Näiteks olid prognoosid 2012. ja 2013. aasta kohta suure veaga: töötuskindlustushüvitise ülekulu eelarvest oli 2012. aastal 35 protsenti ja 2013. aastal 46 protsenti, koondamiskindlustuse ülekulu vastavalt 23 ja 42 protsenti.

Sesteri hinnangul peab maksusüsteem olema järjepidev ja maksemäärasid tuleks muuta nii harva kui võimalik.

Lisaks raskendab maksemäärade langetamine Sesteri sõnul kevadel kinnitatud valitsussektori kolme aasta eelarvepositsiooni eesmärgi täitmist, tekitades vajaduse leida katteallikad 21-23 miljoni euro ulatuses.

Sotsiaalministeeriumi eelnõu kohaselt pidi 2016. aasta töötuskindlustusmakse määr olema töötajatele 1,6 ja tööandjatele 0,8 protsenti. Aastateks 2017 kuni 2019 nägi eelnõu ette töötajatele 1,4 ja tööandjatele 0,7 protsendilise maksumäära.

Töötuskindlustusmakseid pidi eelnõus toodud arvutuste kohaselt laekuma 2016. aastal 159 miljonit eurot ning järgmisel kolmel aastal vastavalt 169, 180 ja 191 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles