Eestist vilja enam eriti osta ei saa

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loojang viljapõllul
Loojang viljapõllul Foto: Marian Tobro

Eesti teraviljatootjad on tänavuse saagi enam-vähem ära müünud, ütles põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.


«Üldine olukord on, et Eestis vilja eriti saada ei ole,» tõdes Sõrmus. «Enam-vähem kõik vili [mis tänavu põllult saadud] on müüdud.»

Eestis on palju vilja juba enne koristust eellepingutega ära müüdud, märkis Sõrmus. See on tänavu tekitanud probleeme, sest saak tuli oodatust väiksem. Nii ei suuda mõned tootjad eellepinguid täita. «Füüsiliselt ei tulnud kogust, mis ette ära müüdi,» lausus Sõrmus.

Lisaks põhjustasid eellepingud selle, et paljud teraviljatootjad pole osa saanud hiljutisest järsust vilja hinna tõusust. Teisalt tekitab nüüdne kõrge teravilja hind probleeme paljudele põllumeestele, kes ostavad vilja loomasöödaks.

Teravilja hind maailmaturul tõusis augustis viimase kahe aasta kõrgeimale tasemele, kui Venemaa keelas vilja ekspordi, sest põua ja metsatulekahjude tõttu oli saak kesine.

Eelmisel neljapäeval allkirjastas Venemaa peaminister Vladimir Putin valitsuse otsuse pikendada vilja ekspordi keeldu 2011. aasta 1. juulini. Sõrmuse sõnul oli neile, kes teraviljakaubandusega igapäevaselt tegelevad, juba ligi kuu aega tagasi teada, et selline otsus tuleb, seega allkirjastamine iseenesest vilja hinda maailmaturul ei mõjuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles