Kliendid varastavad kauplustest sagedamini, töötajad aga kallimaid asju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostjate vargused moodustavad 60 protsenti kaupluste kahjumitest, töötajate omad 23 protsenti
Ostjate vargused moodustavad 60 protsenti kaupluste kahjumitest, töötajate omad 23 protsenti Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Ostjate vargused moodustavad 43 protsenti kaupluste kahjumitest, töötajate omad 34 protsenti. Viimased näppavad aga korraga kümme korda suurema summa eest.

Täna esitati Jaemüügi uuringute keskuse poolt kogutud andmed 2009-2010 aasta poevarguste kohta, millest selgus, et Euroopa ostjad näppasid korraga 114 euro väärtuses kaupu, töötajad aga varastasid korraga keskmiselt 1700 euro eest.

Uuringu kohaselt on kaupluste kahjumid viimase kümne aasta jooksul, mil uuringut on tehtud, kõikjal maailmas aga kahanenud.

Kahjumid kaupade vargusest olid suurimad 2001-2002 aastavahetuse paiku, mil näitaja oli 1,45 protsenti käibest. Kõige vähem varastati poodidest 2005. aastal, mil vargustest tekitatud kahju olid käibest 1,23 protsenti.

Kriisi ajal hakati aga poodidest taas rohkem näppama ning 2009. aastal moodustasid kahjumid käibest 1,39 protsenti. 2010. aasta andmed näitavad langust ning kahjud on langenud 1,27 protsendini.

Kaubavargustest tekitatud kahjumid oli Euroopa suurimad Venemaal, ning moodustasid käibest 1,61 protsenti. Kõige vähem varastati Saksamaal, Austrias ja Šveitsis. Baltimaades moodustasid kahjumid kaubakäibest 1,4 protsenti.

Enim varastatakse väikeseid, hästi müüdavaid asju: kosmeetikat, elektroonikat, alkohol ja toiduained, mida on lihtne edasi müüa.

Ka Prisma Peremarketi turvajuht Jekaterina Aljohhina kinnitab, et neilt varastatakse kõige rohkem alkoholi ja kosmeetikat.

Vaatamata sellele, et varguste arv Prisma peremarketites on viimasel paaril aastal kasvanud suudetakse Aljohhina sõnul nendega seotud kulutusi hoida samal tasemel.

Tegemist on suurima ülemaailmse uuringuga kauba kadudest, mis viidi läbi 2009 aasta juulis 2010 aasta juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles