Saabi eksjuhid said süüdistuse võltsimises

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabi tegevjuht Jan Åke Jonsson autofirma Trollhättani tehase ees.
Saabi tegevjuht Jan Åke Jonsson autofirma Trollhättani tehase ees. Foto: Kent Eng / TT-Ela / Scanpix

Rootsi prokurör esitas täna süüdistuse dokumentide võltsimises kolmele autotootja Saab Automotive ekstöötajale, nende seas endine tegevjuht Jan Åke Jonsson ja firma varasem peajurist Kristina Geers.

Süüdistus põhineb kahel neli aastat tagasi jõulude ajal 2011 tehtud rahaülekandel, mille kogusumma on ligi 30 miljonit Rootsi krooni (3,2 miljonit eurot), vahendas Dagens Industri.

Rahaülekanded olla Saabile teinud Küprosel registreeritud ettevõte Dukelevel Holding Limited ning need puudutasid varuosade müüki Ukraina turule. Prokuratuuri teatel pole raha üle kandnud firma asjast kuulnudki ning ka ülekannete aluseks olev leping on võltsitud.

«Leping on vale, punkt. See on asi, mida ütleme,» ütles prokurör Olaf Sahlgren ajalehele. Kes iganes Saabile maksis, on tema sõnul ebaselge, kuid igatahes mitte ettevõte Ukrainast.

Prokuröri sõnul pole Saabi juhtidelt rahuldavaid vastuseid seni saadud. Vesteldud on ka Saabi juhatuse esimehe Victor Mulleriga, kuid ka tema pole osanud raha päritolu selgitada.

Raha kasutati hiljem Saabi võlgade tasumiseks General Motorsile.

Prokuröri hinnangul võtaks raha päritolu selgitamine liiga kaua aega. «Mina väidan, et leping on vale ja olen sellega rahul,» ütles ta ajalehele.

Jonsson ütles Dagens Industrile, et on süütu. «Nii palju kui mina mäletan, oli see tõene leping. See juhtus neli aastat tagasi ja toona oli meil rida tähtsamaid asju, mille pärast muretseda.»

Täna esitatud süüdistusele lisaks uurivad Rootsi võimud ka väidetavat maksudest kõrvalehoidmist Saabis. Selle uurimise käigus võeti Jonsson ka 2013. aastal vahi alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles