Unistuste reis: migrant rahaga Aafrikas tagasi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turg Senegali pealinnas Dakaris.
Turg Senegali pealinnas Dakaris. Foto: Philippe Lissac / Picture Alliance / Godong

Sel ajal kui teised eluga riskides Euroopa poole seilavad, ületas Ibrahima Sarr Vahemere vastupidises suunas.

Ligi kümme aastat Hispaania plaažidel võltsitud Louis Vuittoni käekotte müütanud, naasis Sarr (40) sünnimaale Senegali, et alustada oma äri, kirjutab Bloomberg Business.

Nüüd pakub Sarr «Made in China» moekauba asemel riisi, sibulaid ja toiduõli neoontuledes säravas kaupluses Dakari idaosas. Intervjuu jooksul ajakirjanikuga astus poodi sisse vähemalt kuus naisterahvast, mõnel laps seljas, kas siis midagi ostma või hindu uurima.

«Aafrikas on nii, et poeg, kes migreerub, täidab pere unistused. Nad arvavad, et siis on probleemid lahendatud.» selgitas Sarr.

Nagu paljud teised, migreerus Sarr sooviga rikastuda ja mitte meeleheitest. Senegali vaatevinklist lähtuvalt rikastavad majandusmigrandid oma suguvõsa ja kodumaad, saates raha või pöördudes tagasi investoritena.

«Migratsioon on riigi arengule fundamentaalse mõjuga,» ütles Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) Senegali esinduse juhataja Jo-Lind Roberts. «Siiani valitseb arusaam, et ainus viis peret ülal pidada on migreeruda Euroopasse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles