Kruuse küsib ELilt piimatootjatele erakorralist abi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse
Urmas Kruuse Foto: Mihkel Maripuu

Maaeluminister Urmas Kruuse saatis Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinikule Phil Hoganile kirja, milles palub rakendada Eesti piimatootjate olukorra leevendamiseks erakorralisi abimeetmeid, mis peaks aitama tootjatele turuhinna ja tootmise omahinna vahet hüvitada.

«Piimatootjad on maapiirkondades tähtsad tööandjad, seepärast palume rakendada erakorralisi meetmeid Venemaa kaubandusembargo tagajärjel väga keerulisse olukorda sattunud sektori toetamiseks,» kirjutas Kruuse.  

Minister juhtis voliniku tähelepanu Eesti piimandussektori mullu septembrist halvenenud olukorrale. «Toorpiima hind on Eestis aasta jooksul langenud kogu Euroopa mõistes rekordilised 29 protsenti. See on  omakorda tinginud 4,2-protsendilise piimakarja vähendamise ning piima kogutoodangu 3,8-protsendilise languse. Tootmispotentsiaali taastamine on keeruline ning tekkinud olukord võib tuua kaasa negatiivse mõjuga doominoefekti nii piimatootjatele kui ka -töötlejatele,» kirjutas Kruuse.

Minister tänas volinikule saadetud kirjas Euroopa Komisjoni juba rakendatud toetusmeetmete – sekkumiskokkuostu ja eraladustamise skeemi pikendamise ning selle aasta veebruaris piimatootjatele eraldatud erakorralise abi eest.

Kuid need meetmed ei ole piisavad, teatas maaeluministeerium: piimandussektori olukorra leevendamiseks tuleks leida võimalused täiendava erakorralise suunatud abi eraldamiseks turumuutustest enim mõjutatud riikidele.

Kruuse kohtub Hoganiga 7. septembril põllumajandus- ja kalandusministrite nõukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles