Eksport kasvas euroliidu keskmisest enam

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konteinerid Muuga sadamas.
Konteinerid Muuga sadamas. Foto: Toomas Huik

Tänavu kaheksa kuu jooksul kasvas kaupade eksportkäive Eestist 26 ning importkäive Eestisse 21 protsenti võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Eurostati andmetel kasvas kogu Euroopa Liidu eksport ja import samal ajal kumbki 22 protsenti.

Augustis kasvas kaupade eksport jooksevhindades 37 ja import 34 protsenti eelmise aasta augustiga võrreldes, teatas statistikaamet.

2010. aasta augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 11,2 miljardi krooni (713 miljoni euro) väärtuses ja imporditi Eestisse 12,2 miljardi krooni (781 miljoni euro) eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 1 miljard krooni (67 miljonit eurot), mis mõnevõrra suurenes 2009. aasta augustiga võrreldes.

Peamised ekspordi sihtriigid olid Soome (17 protsenti Eesti koguekspordist), Rootsi (16) ja Venemaa (12). Võrreldes eelmise aasta augustiga suurenes kõige rohkem ehk 67 protsenti eksport Rootsi. Augustis eksporditi sinna kaupu 1,8 miljardi krooni (112 miljoni euro) eest. Rootsi eksporditi peamiselt elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mööblit.

Peamised riigid, kust Eestisse augustis kaupu imporditi, olid Soome (16 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaa ja Rootsi (kumbki 12). Enim suurenes kaupade sissevedu Soomest ja Rootsist. Soomest imporditi peamiselt mineraalkütuseid (sh naftaõlid) ning elektriseadmeid, Rootsist elektriseadmeid ning sõidukeid ja nende osi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles