Mida peale hakata töötajate peale karjuva ülemusega?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemus ja alluv.
Ülemus ja alluv. Foto: http://casestudy.co.in/wp-content/uploads/2010/11/badboss.jpg

Portaal Bustle jagab kuut nõuannet, mida tuleks järgida, et hakkama saada ülemusega, kellel on kombeks ennast töötajate peale karjudes välja elada.

Lepi ülemusega kokku neljasilmavestlus

Kui inimene otsustab teise peale karjuda, põhjustab seda suure tõenäosusega lihtsalt tema mõistuse otsasaamine. Karjuv inimene tunneb, et ta on nurka surutud ning ta ei suuda enam ratsionaalselt probleeme lahendada. Ükskõik, kui vähe või palju õigustatud ülemuse mured ka ei oleks, saab pingelist olukorda leevendada, paludes temalt neljasilmavestlust, kus situatsiooni omavahel arutada.

Selgita enda tegevusi ja ideid

Jällegi, jää rahulikuks, kuid seisa enda eest. Kui su ülemus on mingist asjast valesti aru saanud, ütle seda talle neutraalsel toonil. Kui su ülemus soovib vastuseid, anna talle vastused. Kui sa suudad oma suhtluses olla siiras ja otsekohene, rahuneb sinu karjuv ülemus suure tõenäosusega maha ja hakkab sinuga samal toonil rääkima.

Tunnista oma vigu

Ära otsi vabandusi. Kui su peale karjutakse, kuna sa tõepoolest said mingi jamaga hakkama, tunnista seda. Endalt vastutuse eemale lükkamine muudab ülemust ainult tigedamaks. Kui sa tead, et oled süüdi, ei tohiks hakata asjatult vastu puiklema, kuna sellest ei ole sulle pikas perspektiivis mingit kasu. Anna oma ülemusele teada, et sa mõistad oma viga, sul on väga kahju, et see juhtus ning sa teed kõik endast oleneva, et seda parandada. Selline suhtumine näitab ülemusele kehvast olukorrast väljapääsu ning rahunedes võib ta isegi sinu ees vabandada, et endast välja läks. Me oleme siiski kõik inimesed, isegi ülemused.

Paku välja lahendus

Ükskõik, mis karjumiseni viivat probleemi ka ei põhjustaks, kas konkreetselt sinu viga või midagi sinu kontrolli alt väljas olevat, paku alati välja mõni lahendus. Karjumine tuleneb tihtipeale frustratsioonist ning iroonilisel kombel võib seda põhjustada ülemuse hirm omaenda ülemuse reaktsiooni ees. Kui sa suudad olla loominguline ja näidata surnud punktist edasi liikumisel initsiatiivi, võid sa selle abil pakkuda oma ülemusele lahendusi, mille peale ta ise ei pruugi tullagi.

Ära kunagi hakka vastu karjuma

Ükskõik, milline situatsioon ka ei oleks, ära kunagi karju oma ülemuse peale. Olukorra peremeheks jääd sa ainult sel juhul, kui suudad rahulik olla ning lahendustele mõelda. Vastu karjudes muudad sa oma ülemuse veel vihasemaks ja kaotad ühtlasi ka võime kaine mõistusega probleemi analüüsida.

Võta ülemusega alati hiljem ühendust

Kui sul on tööl olnud mingi konflikt, tuleks alati teise poolega hiljem siiralt vestelda, et veenduda, et probleem on lahendatud. Peale seda, kui su ülemus on su peale karjunud, tuleks sul temaga järgmisel päeval kontakteeruda ja omavahelised suhted selgeks rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles