5 levinud nõuannet, mida edukad tööotsijad oskavad ignoreerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus
Töövestlus Foto: SCANPIX

Business Insider vahendab viite üldlevinud tööotsijatele antavat nõuannet, mis võivad kasu asemel aga pigem hoopis kahju tuua.

«Kasuta ohtralt sõnakõlkse»

Tööotsija jaoks on CV koostamisel üks olulisemaid väljakutseid leida mingi konkreetne viis, et just tema tööandjale teiste kandidaatide seast positiivselt meelde jääks. Tihtipeale soovitatakse selleks kasutada tähelepanu endale tõmbavaid sõnakõlkse ja oskussõnu, kuid tegelikult võib sellel oll hoopis vastupidine efekt.

«Sõnad ja fraasid nagu «optimiseeritud», «tulemustele orienteeritud» või «detailidele orienteeritud» ei oma tihti mitte mingit tähendust,» selgitab personaliagentuuri Top Speed asutaja Brette Rowley. Selle asemel tuleks ennast esile tõsta konkreetsete numbrite ja statistika abil, näidates enda positiivset mõju oma eelmise tööandja tulemustele.

«Valmista end kõigeks ette»

Muidugi pole kõige parem idee minna töövestlusele, teadmata isegi tööandja nime või tegevusala. Samas ei tohiks intervjuu ettevalmistamisega ka üle pingutada.

Kindlasti tuleks endale selgeks teha põhilised faktid ettevõtte ja töökoha kohta, kuid töövestlusel on siiski kõige olulisem sinu enesekindlus, kuulamisoskus ning siiras suhtumine.

«Kandideeri võimalikult paljudele töökohtadele»

Suurem osa inimesi peavad oma elus kvaliteeti kvantiteedist olulisemaks väärtuseks, miskipärast aga tööotsingute ajal selle peale tihti ei mõelda. Suurele hulgale töökohtadele kandideerimine võib sulle küll tuua rohkem töövestlusi, kuid samas ei pruugi nendest töökohtadest suur osa sulle tegelikult sobida, mis tähendab, et võiksid aega ja energiat kasutada pigem vaid parimatele pakkumistele reageerimisele.

«Võta päev vabaks»

Kui sul pole tööd, peaksid tööotsingud olema sinu esimeseks prioriteediks. Tee endale ajakava ning pea sellest ka kinni. Ükskõik, kas sa saadad laiali CVsid, kandideerid olemasolevatele pakkumistele, helistad personalitöötajatele, läbid täienduskursuseid - oluline on olla iga päev aktiivne.

«Nimeta töövestlusel oma suurima nõrkusena positiivset omadust»

Enda kritiseerimine on paljudele inimestele raske, eriti pingelises töövestluseõhkkonnas. Samas ei tohiks üldlevinud intervjuuküsimusest: «milline on sinu suurim nõrkus?» kunagi kõrvale põigelda positiivse omaduse negatiivseks värvimise abil.

Kui sa ütled, et oled «perfektsionist» või «teed liiga palju ületunde» ei jäta sa tööandjale siirast muljet, lisaks peegeldab see sinu vähest eneseanalüüsioskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles