Swedbank: oodata on tööstuse languse jätkumist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Mertsina.
Tõnu Mertsina. Foto: Toomas Huik / Postimees

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul võib sügisel oodata tööstuse toodangumahu languse jätkumist, seda peamiselt elektroonikatööstuse mulluse kõrge võrdlusbaasi ja ka vähenenud tellimuste tõttu.

«Kõige enam aitasid juulis langusele kaasa elektroonikatoodete, ehitusmaterjalide ja jookide tootmismahu langus (vastavalt 12 protsenti, 10 protsenti ja 9 protsenti),» kommenteeris Mertsina täna avaldatud tööstustoodangu statistikat.

«Suurim mõju on kahtlemata elektroonikatoodetel. Kuna elektroonikatoodete tootmismahu kasv kiirenes eelmise aasta juulist ning tõstis sellega võrdlusbaasi mitmeks kuuks järsult kõrgemale, võib ka sügisel oodata languse jätkumist, mis mõjutab tugevasti kogu töötleva tööstuse üldpilti,» märkis ta. «Elektroonikatoodete tootmismahu languse jätkumist, vähemalt lähiajal, kinnitab ka tellimuste tugev vähenemine.»

Ehitusmaterjalide tootmismahu languse taga on Mertsina sõnul nii hoonete remondi- ja rekonstrueerimistööde vähenemine Eestis kui ka nõrk välisnõudlus.

«Jookide tootmismaht on püsivalt tugevas languses selle aasta algusest, peamiseks põhjuseks vähenenud eksport Venemaale,» ütles Swedbank peaökonomist. Lisaks on sigade Aafrika katk pidurdanud tugevasti Eesti lihatööstuse tootmismahu ja ekspordikäibe kasvu.

Töötleva tööstuse kasvu on aga stabiilselt kõige enam panustanud puidutoodete tootmine (juulis +9 protsenti). Lisaks puidutoodetele andsid juulis tugevama panuse veel masinate ja seadmete tootmine ja mööblitootmine (vastavalt +22 protsenti ja +14 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles