Langus elektroonika tootmises vähendas tööstustoodangut

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta Eesti tööstussektori murelaps elektroonikatööstus on taas hulgaliselt tellimusi saanud. Pildil Ericssoni tehas Tallinnas.
Eelmise aasta Eesti tööstussektori murelaps elektroonikatööstus on taas hulgaliselt tellimusi saanud. Pildil Ericssoni tehas Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Tööstusettevõtted tootsid juulis kuus protsenti vähem toodangut kui mullu samal kuul, teatas statistikaamet. Vähem toodeti elektroonikaseadmeid, keemiatooteid ja ehitusmaterjale.

Toodang vähenes statistikaameti teatel nii töötlevas tööstuses kui ka energeetikas ja mäetööstuses.

Eelmise aasta juuliga võrreldes toodeti elektrit 37 protsenti ja soojust neli protsenti vähem. Elektritoodangu vähenemise põhjus oli omatoodangu osaline asendamine odavama importtoodanguga.

Kui aasta algusest saadik kasvas töötleva tööstuse toodang igal kuul võrreldes mulluse sama kuuga, siis mais pöördus kasv languseks. Mais ja juunis tootsid tööstusettevõtted ühe protsendi võrra vähem toodangut kui mullu ning juulis kukkus tööstustoodang juba kahe protsendi võrra.

Toodangu mahu vähenemise juulis põhjustas eelkõige langus elektroonikaseadmete, keemiatoodete ja ehitusmaterjali tootmises. Statistikaameti teatel vähenes elektroonikaseadmete tootmine 12 protsendi võrra ning languse põhjus oli eelmise aasta juuli kõrge võrdlusbaas.

Üle poole töötleva tööstuse tööstusharudest ei saavutanud juulis mullust mahtu. Kuigi mõningates suurema osatähtsusega tööstusharudes (puit- ja metalltoodete ning elektriseadmete tootmine) toodang suurenes, ei korvanud see teiste tööstusharude tootmise vähenemist, teatas statistikaamet.

Välisturule müüdi juulis 68 protsenti kogu töötleva tööstuse toodangust. Korrigeerimata andmetel vähenes toodangu müük ekspordiks kümme ja kodumaisele turule neli protsenti.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti tänavu juulis nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses ühe protsendi võrra vähem toodangut kui juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles