Analüütik: rahapaigutuseks sobiva aktsia valik nõuab analüüsi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank Marketsi aktsiaanalüüsi osakonna juhataja Pertti Rahnel investeerimismessil Rahakompass 2010.
Swedbank Marketsi aktsiaanalüüsi osakonna juhataja Pertti Rahnel investeerimismessil Rahakompass 2010. Foto: Tallinna börs

Aktsiaturul rahapaigutuseks sobiva ettevõtte leidmine läbi aktsiaanalüüsi ei ole keeruline, selleks tuleb vaid aega võtta, kinnitas Swedbank Marketsi aktsiaanalüüsi osakonna juhataja Pertti Rahnel täna Nokia kontserdimajas toimuval investeerimismessil Rahakompass 2010.

Rahapaigutuse väärilise ettevõtte väljavalikul tuleks tähelepanu pöörata järgmistele asjadele:

Vabade rahavoogude prognoosimine. Rahneli sõnul tuleks seejuures arvestada ka seda, milline on ettevõtte juhtkond, kas nad on võimelised oma plaanid teostama. Rahnel soovitab seejuures olla konservatiivne. «Kui plaanid on liiga roosilised, siis need ei pruugi täituda, sest palju on ja inimestest ja ettevõttest endast mitte olenevaid faktoreid,» tõdes ta.

Diskonteeritud rahavoogude nüüdisväärtuse arvutamine. Peene nimega tegevuse sisu on see, et teha endale selgeks, kas aktsia hind tema tulevikuperspektiive arvestades on kõrge või mitte. Mida riskantsema ettevõttega on tegemist, seda kõrgem on ka tulumäär, mida investorid soovivad sinna raha paigutades saada. Kui on kaks ettevõtet, mille tuleviku rahavood on sarnased, siis peaks riskantsema firma aktsia hind olema praegusel hetkel madalam.

Võrdlus turuhinnaga. Selle eesmärgiks on teha endale selgeks, kas ettevõttel on väärtus, mis hinnas ei kajastu. «Kui see vahe on 5-10 protsenti, siis ei ole see kindlasti nii atraktiivne kui 50,» tõdes ta.

Kui olete leidnud aktsia, mida turg ei ole millegipärast väärtustanud ja millel on turuhinnaga võrreldes justkui oluliselt suurem väärtus, peaks enne aktsiate ostmist endale selgeks tegema, kas on reaalne võimalus ja põhjus, et turg muudab oma arvamust ja hakkab ettevõtet teisiti hindama, Soovitab Rahnel. Vastasel juhul võite aktsiat küll osta, aga investeerimisperiood võib kujuneda väga pikaks.

Ettevõtte riskitaset mõjutavad Rahneli sõnutsi paljud tegurid, neist olulisemad on järgmised:

1) Kõrge finantsvõimendus ehk lühiajaliste võlakohustuste osakaal ja tähtaeg. Kui ettevõttel on palju lühiajalisi kohustusi, kuid investoritel peaks ühel hetkel mingil põhjusel kaduma soov ettevõtmist krediteerida, võib see lõppeda katastroofiga. Kõrge finantsvõimendus oli Rahneli sõnutsi ka finantskriisi põhjus.

2) Palju ettevõte kasutab oma- ja palju võõrkapitali. Lehman Brothersil oli see number üle 30, mis tähendab, et iga enda dollari kohta kasutas pank 30 võõrast dollarit. Rahnel märkis, et juhul, kui varade väärtus kahaneb ka kolm protsenti, tähendab see, et ettevõte on praktiliselt maksejõuetu.

3) Milline on püsikulude osakaal.

«Mida suuremad on püsikulud, seda suurem on risk ettevõtte jaoks,» lausus Rahnel. Ta tõi näiteks ettevõtte, mille käive on miljon krooni, mille püsikulud on 500 000 krooni ja muutuvad kulud 400 000 krooni. Olukorras, kus ettevõtte käive väheneb 100 000 krooni võrra 900 000 kroonini ning muutuvaid kulusid õnnestub mõnevõrra vähendada, kuid püsikulud jäävad samaks, on sel kasumile tõsine mõju. Eks varasema 100 000 kroonise kasumi asemel on see vaid 40 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles