Kindral: Clinton kaotas tuumakoodid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Clinton.
Bill Clinton. Foto: SCANPIX

Bill Clinton kaotas oma viimasel presidendiaastal salakoodid, mida võinuks vaja minna tuumarünnaku käivitamiseks, väidetakse vastilmunud raamatus.


Tolleaegne USA ühendatud staabiülemate komitee esimees kindral Hugh Shelton väidab oma mälestusteraamatus «Ilma kõhkluseta: Ameerika sõdalase odüsseia», et koodid olid kadunud mitu kuud ning riik oli seetõttu võimetu oma tuumarelvi kasutama.

«See on kogu süsteemis praktiliselt ainus koht, mille puhuks tagavaravariant puudub,» kirjutab ta. «Kui koode pole, siis olgu USA suunas teel kasvõi tuhat raketti – vastulööki anda ei saa.»

Maailma suurima tuumariigi (USA-l on enam kui 5000 lahingukorras lõhkepead) teatud nõrkustest kõneleb ka tõsiasi, et 2007. aastal lendas ühest riigi äärest teise B52 pommitaja, millel olid kogemata pardal kuus tuumarelva.

Kindral Shelton lisab, et koodide kaotsiminek tuli päevavalgele «alles 2000. aasta paiku», kui jõudis kätte aeg nad uute vastu vahetada. Juba mitu kuud enne seda, kirjutab ta, üritasid kaitseministeeriumi ametnikud kontrollida, kas koodidega on kõik korras. Mille peale Clintoni personal neile väsimatult seletas, et president on koosolekul ja koodid on tema käes.

Reeglina ongi koodid presidendi või mõne tema lähedase abilise valduses. Välja vahetatakse nad iga nelja kuu tagant. Shelton ütleb, et nüüd järgitakse reeglit, et koode tuleb füüsiliselt kontrollida kord kuus, ilma igasuguste eranditeta.

Ta lisas, et nii tema kui kaitseminister William Cohen kartsid iga päev, et ajalehtede esikülgedele ilmub pealkiri: «President kaotas tuumarelva võtmed – vastulöök välistatud».

Tänaseks erus kolonelleitnant Robert Patterson kirjutas oma seitse aastat tagasi ilmunud raamatus, et Clinton kaotas koodid 1998. aastal, kui tal oli armuafäär Valge Maja praktikandi Monica Lewinskyga.

Kolonel Patterson, kes presidendi palvel «jalgpalliks» kutsutud tuumakohvrit kandis, tsiteerib presidenti: «Mul ei ole neid praegu kaasas. Ma uurin asja, poisid, ja võtan varsti ühendust.»

Ta lisab, et Clinton torkas koodid, mis olid tal rahakotis kummipaelaga krediitkaartide küljes, mitmel korral valesse kohta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles