Uuring tõestab: mida rohkem töötunde, seda suurem insuldioht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insult ehk ajurabandus.
Insult ehk ajurabandus. Foto: graafika: Alari Paluots

Nädalas vähemalt 55 tundi töötavatel inimestel on märkimisväärselt suurem oht langeda insuldi ohvriks, kui inimestel, kelle nädalane tööaeg jääb 35-40 tunni vahele, järeldub ülikooli University College London hiljutisest uuringust.

Mikko Kivimäki juhitud teadlaste rühm analüüsis 25 Euroopas, USAs ja Austraalias läbi viidud uuringu abil kogutud andmeid. Keskmiselt 7-8 aastat kestnud uuringutesse oli kaasatud kokku rohkem kui 600 000 erinevate elualade töötajat, kellel ei olnud uuringu alguseni täheldatud südame ega aju verevarustusega seotud tervislikke probleeme.

Uuringute kestel registreeriti töötajatel aga kokku 4768 südamerabandust ning 1722 insulti. Andmete analüüsist järeldus, et mida pikemaks nädalane tööaeg venis, seda suuremaks muutus ka insuldi saamise oht. Näiteks 55 või rohkem tundi nädalas töötavate inimeste puhul oli insuldi saamise risk 33 protsenti suurem kui kuni 40 tundi nädalas töötavate inimeste puhul.

«Ma loodan, et inimesed saavad teadlikuks faktist, et pikad töötunnid on seotud suurenenud insuldiohuga,» kommenteeris Kivimäki. «Need, kes on sunnitud nädalas palju töötunde tegema, peaks olema tervislike eluviiside järgimisel eriti hoolsad ning jälgima, et nende vererõhk ja lipiidide tase oleks normaalsetes piirides.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles