Prokurör: praamihankel on Tallinna Sadama uurimises suur osa

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigiprokurör Laura Feldmanis ütles tänasel pressikonverentsil, et Tallinna Sadama juhtide Ain Kaljuranna ja Allan Kiili poolt süsteemselt altkäemaksu võtmise uurimine on seotud Esteve terminali ja HTG Investiga, kes on Tallinna Sadama pikaajalised lepingulised partnerid. Altkäemaksu anti ja võeti nende lepingute toimimiseks. Kinnipeetud inimesed on seotud nende ettevõtetega. Lisaks altkäemaksu võtmisele, andmisele ja kaasaaitamisele on esitatud kahtlustused ka rahapesus.

Feldmanis kinnitas, et ka praamlaevade hankimisel on altkäemaksu kahtlustus, kuid see ei ole seotud MKMi korraldatud hankega. «Ei ole tõendeid ega tuvastatud, et MKMi hankes oleks rikutud reegleid või tehtud põhjendamatuid eelistusi. Kuid on alus arvata, et Tallinna Sadama juhid on saanud praamide ostmisega seoses altkäemaksu,» ütles Feldmanis.

Feldmanis ütles, et uurimises tehakse koostööd teiste riikidega, sealhulgas Poolaga, kust telliti osa parvlaevu. Hiljem täpsustas ta, et praamlaevade soetamisel on altkäemaksu võtmise kahtlustus ainult Allan Kiilil, mitte Ain Kaljurannal. Prokurör sai vaid öelda, et altkäemaksu andja on raha edastanud, kuid mitte seda, kas see on ka kätte saadud.

Prokuröri sõnul on Kaljurand võtnud kahtlustuse kohaselt altkäemaksu sadu tuhandeid eurosid, Kiil aga miljoneid eurosid. Rahapesu kahtlustus tähendab tema sõnul seda, et kahtlustatavad on üritanud saadud altkäemaksu ja seotust sellega varjata.

Ta kirjeldas, et kõik kahtlustustega seotud sõlmitud lepingud ise ei ole ebaseaduslikud, kuid Kiil ja Kaljurand on saanud nende sõlmimisel lisahüvesid. Uurimist alustati sel aastal, kuid tuvastatud episoodid ulatuvad 2009. aastasse. Osa neist on seotud parvlaevade hankimisega, osa teiste lepingute ja tehingutega.

Altkäemaks ei liikunud otse Kiilile ja Kaljurannale, vaid mitme isiku ja äriühingu kaudu, kuid Feldmanise sõnul on kahtlustatavad mingi osa altkäemaksust kindlasti kätte saanud.

AS HTG Invest on 1998. aastal asutatud veoste ümberlaadimist teostav eraettevõte, mis kuulub Tallink Grupp ASile. Nad asuvad Tallinna sadama koosseisu kuuluvas Vanasadamas, mis on kaugele minevikku ulatuva kaupade ümberlaadimise traditsiooniga sadamakoht Tallinna kesklinna lähedal. HTG Invest on suurim RO-RO operaator Tallinnas.

ESTEVE terminal on alates 1997. aastast ASi Tallinna Sadam koosseisu kuuluvas Paldiski Lõunasadamas tegutsev stividorifirma. ESTEVE Terminal pakub kauba laadimis- ja ladustamiseteenuseid Euroopa Liidu kõige idapoolsemas liikmesriigis.

Riigiprokuratuuris toimus täna kell 11 pressikonverents, kus prokurör Laura Feldmanis andis esimest korda täpsemat informatsiooni Tallinna Sadama tänaseks endiste juhtide Ain Kaljuranna ja Allan Kiili altkäemaksu võtmise uurimise kohta.

26. augustil pidasid kaitsepolitseiameti töötajad altkäemaksu võtmises kahtlustatavatena kinni ASi Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili. Mõlemat meest kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises pikema aja jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles