Ukraina leppis võlausaldajatega kokku 20-protsendise võlakärpe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina rahandusminister Natalie Jaresko
Ukraina rahandusminister Natalie Jaresko Foto: SCANPIX

Ukraina jõudis peamiste laenuandjatega kokkuleppele riigivõla ümberstruktureerimises ja 20-protsendises kustutamises, teatas riigi rahandusministeerium.

«Kokkulepe näeb ette Ukraina riigivõla ja riigi tagatud võla kustutamist. Kohene võlaleevendus küündib 3,6 miljardi dollarini,» teatas Ukraina rahandusministeerium.

Teadaanne on suur võit Ühendriikides sündinud Ukraina rahandusministrile Natalie Jareskole, kelle president Petro Porošenko noppis üles ühest Kiievis tegutsevast investeerimisfirmast. Jaresko ülesandeks sai vältida sõjast räsitud Ukraina pankrotistumist.

USA investeerimisfond Franklin Templeton ja veel kolm finantshiidu omavad ligi poolt Ukraina võlast erainvestoritele. Neli võlausaldajat väitsid varem, et riik on piisavalt tugevas seisus võlgade maksmiseks täies ulatuses.

«Arvan, et see on Ukrainale ja minu hinnangul tõusvatele majandustele üleüldiselt ajalooline õnnestumine,» ütles Jaresko AFPle.

Valulikud kõnelused kestsid viis kuud ning Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja USA survestasid võlausaldajaid aktsepteerima lühiajalisi kaotusi vastutasuks sellele, et Ukraina poleks sunnitud taas suurendama sõltuvust Venemaast.

«Miks on (see lepe) tähtis? Ukrainal, nagu igal pereliikmel, on laenude võtmine piiratud. Mingil ajahetkel need inimesed ja organisatsioonid, kes on sulle raha laenanud, ei soovi enam laenata, sest sa pole krediidikõlbulik,» lausus Jaresko. «Olime riigina juba punktis, kus erasektori laenuandjad ütlesid: «Liiga riskantne». Nüüd ütlevad kreeditorid: «Toetame teid teatud piirides».»

Vene rahandusminister Anton Siluanov teatas, et Venemaa Ukraina võla kustutamises ei osale. Tema sõnul ei ole Moskva nõus kustutama 20 protsenti Ukrainalt ostetud kolme miljardi dollari väärtuses eurovõlakirjadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles