Venezuela toidukriis on vallandanud rüüstamised

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastega naised Venezuela supermarketi ukse taga piimajärjekorras.
Lastega naised Venezuela supermarketi ukse taga piimajärjekorras. Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Venezuelas valitseb juba nädalaid olukord, kus kõige elementaarsema toidukraami pärast tuleb tundide kaupa sabas seista. Riigi põhjaosas on paljudel nälja maitse suus ning rüüstamised sagenevad.

Muu hulgas tegid elanikud äsja tühjaks Rahvuskaardi komandopunkti La Sibucaras, kuhu oli kogutud konfiskeeritud ja väidetavalt mustal turul müümiseks mõeldud toidukaupa, kirjutab Wall Street Journal. Komandopunkt pandi põlema ning sõideti hiljem veoautodega sodiks.

«Ma kinnitan teile, et meil on siin kõhud väga tühjad ja lapsed kannatavad kõvasti,» ütles 55aastane vanaema María Palma, kes oli kella kolmest öösel toidupoe ees järjekorras seisnud ning keskpäeval tühjade kätega koju pöördunud.

Hiljutise üleriigilise küsitluse valguses selgus, et 30 protsenti riigi elanikest sõid tänavu teises kvartalis kaks korda päevas või vähem. Aasta avakvartalis oli vastav protsent 20.

Ligikaudu 70 protsenti inimestest tunnistas, et on lakanud ostmast mõnda põhilistest toidukaupadest, kuna seda pole saada või on hind liiga kallis.

Kohalike vaatlejate hinnangul on käesoleva aasta esimeses pooles toimunud 500 toidupuudusega seotud meeleavaldust, 56 rüüstamist ning tosinate kaupa katseid teha tühjaks poode, apteeke ja ladusid.

Sageli võetakse sihikule ka toiduaineid laialivedavaid veoautosid. Nagu ütles Venezuela ühiskondlike konfliktide jälgimise keskuse juhataja Marco Ponce, on inimestel peamiselt kaks tegevust: «Kui nad parasjagu tänavail protestimas pole, siis seisavad nad sabades.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles