Kohus käskis VEB fondi nõuded ettevõtjaile välja maksta

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkide järeltulijate väitel sattusid nad skeemitajate ohvriks.
Puhkide järeltulijate väitel sattusid nad skeemitajate ohvriks. Foto: Aivar Aotäht

Tallinna ringkonnkohus tegi teist korda otsuse, milles käskis VEB fondi vastu esitatud nõuded hüvitada. Riiglle võib see tähendada vähemalt veerand miljardi krooni suuruse valuraha maksmist.

Esimest korda tegi taolise otsuse Tallinna ringkonnakohtu kolleegium tänavu veebruaris. Riigikohus saatis seejärel asja uuesti arutamisele, sest kohtumenetluse norme oli rikutud. Ringkonnakohtu kohtukoosseis muutus asja arutamise ajal ja uus kohtu koosseis ei hakanud asja arutama otsast peale.

Eile avalikustatud kohtulahend annab taas õiguse ettevõtjaile. Tallinna ringkonnakohtu kohtunikud Kaire Pikamäe, Viive Ligi ja Oliver Kask tegid valitsuse ettekirjutuse hüvitada VEB fondi külmutatud raha.

Tallinna ringkonnakohtu otsuse järgi peab valitsus nõuete hüvitamise viisi ja hüvituse suuruse otsustama üheksa kuu jooksul.

Samas ei otsustanud kohus nõuete suuruse üle, leides, et lahenduse sellele peab leidma valitsus. Hagejad on varem öelnud, et nende nõue VEB fondi vastu on umbes 50 miljonit krooni. Samas on selge, et ühe osa nõuete hüvitamise järel hakkavad ka ülejäänud VEB osakute omanikud tõenäoliselt oma raha nõudma. VEBi fondi viimase avaliku aruande järgi on sertifikaate umbes 250 miljoni krooni eest.

Justiitsministeeriumi avalike suhete osakonna juht Ivi Papstel ütles reede õhtul e24-le, et ministeeriumi juristid peavad esmalt otsusega tutvuma, alles siis otsustab ministeerium, kas kaebab edasi või hakkab otsust täitma.

Nii Eesti Pank kui ka valitsus on seisukohal, et kuna ettevõtjate raha külmutati ligi 20 aastat tagasi Venemaal, siis neil ei ole mingeid kohutusi ettevõtjate ees. Ametlikult pole Venemaalt külmutatud raha tagasi saadud.

Võidukaist rahanõudjaist kõige tuntum on ilmselt AO Imbi, mille asutas Lõuna-Eesti legendaarne ärimees Vambola Kolbakov. Neid esindab advokaat Indrek Leppik.

Napilt mõni kuu pärast Eesti taasiseseisvumist, kui maksis veel rubla, külmutas Vene parlament kahe Eesti panga kontod Välismajanduspangas (Vneš¬ekonombank ehk VEB). Seal jäi kinni umbes 800 miljoni krooni väärtuses dollareid, naelu, franke, ruupiaid ja muud valuutat, mille Eesti ettevõtted olid ekspordiga teeninud.

Aasta pärast raha külmutamist moodustas riigikogu Eesti Panga juures VEBi fondi, mis koondas Vnešekonombanki jäänud nõuded. Oma raha või hüvitist pole aga ettevõtted fondist näinud tänini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles