Uuring: pikaajaline töötus muudab inimesed ebasõbralikuks ja laisaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabade töökohtade arv on üle aastate kõrgeim.
Vabade töökohtade arv on üle aastate kõrgeim. Foto: PantherMedia

Šotimaa ülikooli University of Stirling psühholoogide juulis avalikustatud uuringu järgi muudab pikaajaline töötus inimesed ebasõbralikuks, laisaks ning vähem uutele kogemustele avatuks, vahendab Business Insider.

Christopher J. Boyce´i juhitud teadlaste grupp analüüsis 6769 täiskasvanud sakslase seas nelja aasta jooksul tehtud iseloomuteste. Esimese testi sooritamisel 2005. aastal olid kõik osalejad tööga hõivatud; 2009. aastaks olid osalejatest 6308 kõik neli aastat stabiilselt tööl käinud, 251 olid mõne aja töötud ning siis uuesti töö leidnud ning 210 olid töötud olnud ühest kuni nelja aastani.

Teadlased leidsid eri aegadel tehtud iseloomuteste võrreldes, et pikemat aega töötuna arvel olnud meeste ja naiste sõbralikkuse ja leplikkuse näitajad vähenesid, seejuures võis see meeste puhul ka esimese kahe töötuna oldud aasta jooksul suureneda, kuid pärast kaht aastat järsult langeda.

Teadlased ei osanud seda soopõhist fenomeni täpsemalt selgitada. Ühe võimaliku selgitusena käidi välja võimalus, et mehed üritavad muutunud olukorraga iseseisvalt toime tulla ning oma lähedasi rahustada. Teatud aja möödudes saab nende vaprus aga otsa ning nende sõbralikkus ja leplikkus väheneb.

Uuringu järgi vähenes pikaajaliselt töötute naiste ja meeste seas ka töötahe ja motiveeritus. Boyce usub, et tegu võib olla osaga nõiaringist – kui sa oled pikka aega töötu, väheneb su töötahe, mis muudab sind aga omakorda tööandjate silmis vähem atraktiivseks.

Kolmas efekt, mida pikaajaline töötus uuringu järgi põhjustab, on avatuse vähenemine. Boyce´i hinnangul tekitab seda töötustaatuse mõju inimese enesehinnangule ning samuti töötusest tulenevad vähesed ressursid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles