Hiina alandas intressimäärasid ja reservkapitali nõuet

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina keskpanga hoone Pekingis.
Hiina keskpanga hoone Pekingis. Foto: Petar Kujundzic / Reuters

Hiina keskpank alandas täna intressimäärasid ja pankade reservkapitali nõuet.

Hiina keskpanga kodulehel avaldatud teate kohaselt vähendati aastase laenu intressimäära 25 baaspunkti võrra 4,6 protsendini. Ühtlasi alandati aastaste hoiuste intressimäära 25 baaspunkti, samas eemaldades piirangu aastast pikemate hoiuste intressimääradelt. Need otsused jõustuvad homme.

Samuti teatas Hiina keskpank, et enamiku kommertspankade reservkapitali nõuet kärbitakse 50 baaspunkti võrra 18 protsendini. Reservkapitali vähendamise otsus jõustub septembri alguses.

Intressikärbe oli järjekorras teine kahe viimase kuu jooksul. See on ilmselgelt mõeldud turgutama riigi ootuspärasest kehvema majandusväljavaate tõttu kõikuma löönud finantsturgusid.

«Ausalt öeldes on see minu hinnangul paanika märk,» ütles Conference Boardi ökonomist Andrew Polk Reutersile. «See on suurejooneline samm. Selle sihtmärk on mõned tõsised probleemid, aga ka viimaste päevade kõikuvad meeleolud turgudel.»

Shanghai börsiindeks SSEC kukkus eile üle kaheksa ja täna üle seitsme protsendi. Kui eilne börsipaanika Mandri-Hiinas saatis šokilaineid üle terve maailma, siis täna on muu maailma turud taastunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles