Eesti Energia Jordaania projekt ei pruugi investoreid leida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaania põlevkivimaardla.
Jordaania põlevkivimaardla. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia osalusel Jordaaniasse kavandatavale elektrijaamale pole siiani rahastajaid leitud ja kui seda ei suudeta enne aasta lõppu, on projekti teostatavus küsimärgi all; Eesti Energia osaluse võõrandamise läbirääkimised on samas jõudnud juba lõppjärku, kirjutab Jordan Times.

Projektis osalejatel on 1. oktoobrini aega leidmaks rahastajaid hinnanguliselt 2,2 miljardit dollarit maksma mineva 470-megavatise elektrijaama rajamiseks. Samal ajal on projektimeeskonnal keeruline rahastajaid leida, kuna paljud võimalikud finantseerijad keelduvad projektis osalemast, ütles Eesti Energia tütarfirma Enefit Jordan BV, Malaisia YTL Power International Berhad ja Jordaania Near East Investments Limited ühisettevõtte Attarat Power Company (APCO) partner Mohammad Maaitah.

«On kahetsusväärne, et paljud rahvusvahelised ja piirkondlikud finantsasutused pole näidanud üles huvi rahastada seda Jordaaniale strateegilist ja vajalikku projekti, mis võimaldaks riigil saada üle ühest oma suurest väljakutsest – kasvavast energiaarvest,» ütles Maaitah intervjuus lehele.

«Paljud asutused, sealhulgas Rahvusvaheline Finantskorporatsioon [IFC], Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank [EBRD] ja Islami Arengupank [IDB], pole kas huvi tundnud või on loobunud osalemast projektis, mis tõenäoliselt looks ehitusfaasis 3000 töökohta ja pärast tööle hakkamist püsivalt 700 töökohta,» rääkis Maaitah.

Ta lisas, et ettevõtete konsortsium, mis projekti juhib, võib taotleda projekti rahastamise kokku panekuks kaks kuud lisaaega. «Kui me ei suuda raha leida enne novembri lõppu, ei suuda me seda üldse leida,» ütles Maaitah.

«Kui me ei alusta ehitustegevust 2016. aasta alguses, siis ei ole me võimelised elektrijaama käivitama 2018. aasta teiseks pooleks, nagu näeb ette Jordaania valitsusega 2014. aastal sõlmitud leping,» lisas ta.

Maaitahi sõnul peab konsortsium läbirääkimisi Hiina pankadega, kelle seas on Bank of China ja Industrial and Commercial Bank of China. «Loodame, et meie püüdlused kannavad vilja enne kui aasta on läbi.»

Eesti Energia AS, millele kuulub 65 protsenti projektist, peab kõnelusi Hiina investorite ja Malaisia ettevõttega YTL Power International Berhad, millele kuulub 35 protsenti, müümaks osa oma osalusest, sõnas Maaitah. «Need läbirääkimised on väga tõsised ja jõudnud juba lõppjärku.»

Jordaaniasse planeeritud esimese põlevkivielektrijaama netovõimsus on 470 megavatti ning selle valmimine on kavandatud 2018. aastasse. Õliprojekti eelarendus kestab eeldatavasti 2016. aastani. Eelarenduse jooksul arendab Eesti Energia osa Attarat Um Ghudrani maardlast.

Möödunud aasta lõpus sõlmis emaettevõtte kaudu osaliselt Eesti Energiale kuuluv Attarat Power Company (APCO) Jordaania valitsusega 30-aastase elektri ostu-müügilepingu ning muud põlevkivielektrijaama rajamiseks. Jordaania valitsuse garanteeritud lepingu kohaselt ostab Jordaania riiklik elektrifirma National Power Electric Company (NEPCO) kogu põlevkivielektrijaamas toodetud elektri. Leping kehtib 30 aastat ning NEPCO-l on õigus lepingut pikendada 14 aasta võrra.

Eelduste kohasel võiks Jordaania projekti õnnestumisel hakata energia eest iga aasta maksma 500 miljonit dollarit vähem, kuivõrd seda saaks osta poole odavama hinnaga praegusest. Jordaania impordib 97 protsenti vajaminevast energiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles