Hiina börsi tabas kaheksa aasta suurim kukkumine

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murelik investor Hiina aktsiakursse näitava tabloo ees.
Murelik investor Hiina aktsiakursse näitava tabloo ees. Foto: STR / AFP

Hiina börsiindeksid langesid täna hommikul üle kaheksa protsendi, mis on suurim kukkumine ühe päevaga 2007. aasta finantskriisist alates.

Kukkumine, mis pühkis minema tänavuste varasemate tõusude viimasedki riismed, põhines investorite pettumusel, et Peking ei esitlenud nädalavahetusel ühtki uut turu toetuse meedet, ehkki börs kukkus eelmisel nädalal ligi 11 protsenti, vahendas Reuters.

Tehnoloogiaaktsiate indeks CSI300 kukkus täna 8,8 protsenti ja Shanghai koondindeks SSEC 8,5 protsenti, jõudes samale tasemele kui aasta alguses. Tulevikutehingud indeksitega jõudsid oma kümne protsendise limiidini, peegeldades ka edasist turulanguse ootust.

Kauplemispäeva lõpuks oli Shanghai ja Shenzheni börsidel jõudnud kümneprotsendilise päevase kukkumislimiidini 80 protsenti ligi kahest tuhandest noteeritud aktsiast. Plussis olid ainult 16 aktsiat.

«Praegu on raske hinnata, kas investorid reageerivad üle või on turg põhja jõudmas,» ütles Reutersile Alex Kwok, ettevõtte China Investment Securities analüütik.

«See on praegu juba väikesemõõduline aktsiaturu katastroof. Iga põrge, mis siit võiks tulla, saab olla ainult tehniline,» lisas Kwok.

Reutersiga vestelnud investor, kes eelistas kasutada ainult oma perenime Zhang, ütles, et ei kahetse eelmisel nädalal turult väljumist. «Kui turg niimoodi kukub, pole mingit lootust. Praegu on juba karuturg ja valitsus on selles süüdi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles