Haruldased muldmetallid pole enam haruldased - tänu Hiinale

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lantaani sulatamine töökojas Hiina Sise-Mongoolia regioonis.
Lantaani sulatamine töökojas Hiina Sise-Mongoolia regioonis. Foto: DAVID GRAY / REUTERS

Haruldaste muldmetallide eksport Hiinast on kasvanud hoogsalt, kahekordistudes juulis võrreldes eelmise aasta sama kuuga ja jõudes viimase nelja aasta kõrgeimale tasemele. Tänu Hiinale pole haruldased muldmetallid enam haruldased, kirjutab Bloomberg.

Eksport hakkas hoogsalt kasvama pärast seda, kui Hiina kõrvaldas möödunud aastal WTO survel 15 aastat kehtinud ekspordipiirangud ning sai uut hoogu tänavu aprillis, kui maagisaadetiste maksustamine lõpetati.

17 haruldast muldmetalli kasutatakse tänapäeval ulatuslikult elektroonikas, auto-, mobiili- ja sõjatööstuses. Hiina toodab 80 protsenti neist muldmetallidest.

«See trend on kestnud juba mõnda aega,» ütles Kevin Starke, CRT Capital Groupi analüütik. «Selle põhjus on ekspordipiirangute lõpetamine. Kui Hiinas on nõudlus haruldaste muldmetallide järele vähenenud, viiakse kaup loomulikult välja.»

Starke'i sõnade kohaselt on haruldaste muldmetallide hinnad langenud samas koos teiste toorainetega ja see protsess on jätkuv.

Neodüümi ja praseodüümi oksiidide hinnad maailmaturul on praegu nelja viimase aasta madalaimal tasemel, lantaani ja ütriumi oksiidide omad viie viimase aasta madalaimal.

See hinnalangus on juba nõudnud ka esimesed ohvrid. Juunis esitas USAs pankrotikaitseavalduse haruldaste metallide kaevandaja ja rikastaja Molycorp, Sillamäe rikastustehase omanikettevõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles