Nafta hinna peatne langemine kriisiaegsele tasemele on üha tõenäolisem

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine Bakersfieldis, Californias.
Nafta tootmine Bakersfieldis, Californias. Foto: SCANPIX

Kolmapäeval kukkus USA nafta hind kuue aasta madalaimale tasemele ehk maksis 41 dollarit barrel. Üha enam analüütikuid ja kauplejaid prognoosivad, et juba õige pea võib hind langeda 30 dollari juurde.

Finantskriisi tipphetke ehk 2009. aasta veebruari tasemeni võib nafta hinna viia aastaajast tulenev nõudluse vähenemine koos murega Hiina majanduse ja nafta ülepakkumiste pärast maailmas, kirjutab The Wall Street Journal. 

Odav nafta teeks rõõmu tarbijatele ja paljudele ettevõtjatele, kuid tekitaks suurt peavalu kõigile alates Venemaa eelarveametnikest kuni USA kildanafta puurijatele. Lisaks paneks see proovile nafta hoiustamise asutused üle kogu maailma, mis on juba praegu ääreni täis.

„Arvestades, kus me praegu oleme, siis on 90-protsendiline tõenäosus, et me langeme 30 dollari juurde,“ ütles Citigroupi naftastrateeg Chris Main.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles