Kes juhib? Võrdle Balti riikide majandusnäitajaid

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide lipud
Balti riikide lipud Foto: Elmo Riig / Sakala

SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel sõnas möödunud laupäeval Arvamusfestivali Postimehe laval, et Balti riigid on küll omavahel konkurendid, kuid väljast paistame väga sarnastena. «Majandustsüklid alates iseseisvuse taastamisest, majanduste suurused, kuulumine rahvusvahelistesse organisatsioonidesse - välismaalt paistame kõik ühtlase kissellina,» nentis ta.

Kui vaadata näitajaid veidi lähemalt ehk küsida, kes siis ikkagi juhib, siis võib Eesti veel rõõmustada, kuid kes teab kui kauaks. «Kui vaadata pikemat perspektiivi, siis ajame ninad püsti ja ütleme, et meie juhime. Aga mida lühemaks me seda perspektiivi võtame, siis ilmselgelt ollakse meil mingites valdkondades selgelt kandadel,» kirjeldas Koppel. «Eriti Läti. Nende kriis oli kõige dramaatilisem ja sügavam, ja nad ei lasknud sellel kriisil raisku minna. Neil on reformi drive jätkuvalt sees. Ja tarku töökohti tuleb Eestisse ka, aga Leedusse millegipärast selgelt rohkem.»

Rahvusvahelistes edetabelites on Balti riigid väga sarnastel kohtadel, eriti kui võtta arvesse, et neis võrreldakse vähemalt sadat riiki, tavaliselt rohkemaidki.

Konkurentsivõime edetabel:
28. Leedu
31. Eesti
43. Läti

Maailma majandusfoorumi konkurentsivõime edetabel:
29. Eesti
41. Leedu
42. Läti

Äritegevuse lihtsus:
17. Eesti
23. Läti
24. Leedu

Majandusvabaduse indeks:
8. Eesti
15. Leedu
37. Läti

Inimkapitali arengu indeks:
16. Eesti
18. Leedu
23. Läti

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles