Seitse nõuannet avalikuks esinemiseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitse nõuannet avalikuks esinemiseks
Seitse nõuannet avalikuks esinemiseks Foto: PantherMedia

Avalik esinemine on paljude inimeste üheks suurimaks hirmuks. Business Insider vahendab seitset kasulikku nippi, mis aitavad sellega rahulikuks ja professionaalseks jäädes edukalt hakkama saada.

Harjuta teksti esitluseks muutmist

Kui tahad avaliku esinemisega kuulajatele mõju avaldada, tuleks sul vaadelda seda päheõpitud teksti mahalugemise asemel sidusa, läbiharjutatud esinemise sooritamisena.

Kasuta märkmeid

Ära vurista kogu oma kõne paberilt maha, vaid hoia igaks juhuks ligidal kokkuvõtet esitluse neljast-viiest tähtsaimast punktist ja olulisemast märksõnast.

Maanda närvilisust kohvi asemel hingamise kontrollimisega

Minut enne esinemise algust tuleks sundida oma hingamise tempo rahulikuks ning liigse ärevuse vältimiseks ei tohiks vähemalt tund aega enne esinemist kohvi juua.

Ära kiirusta

Kui sulle on esinemiseks antud kindel ajaraamistik, tuleks sul oma kõne ka selle jaoks kohaldada. Harjuta oma kõne mõned korrad enne esinemist ning mõõda selle kestust, et teada, kas mahud mugavalt lubatud ajalimiidi sisse. Harjutamisest tulenev kindlustunne aitab sul üle saada ajalimiidi ületamise kartusest, mis omakorda võimaldab sul oma kõnes rõhutada sinule olulisi asju just sulle sobivas tempos.

Rõhu oma tugevatele külgedele

Kui sul on hea huumorimeel, viska oma kõnes nalja. Kui sul see puudub, siis ära hakka üle pingutama. Ole siiras ning räägi asjadest, mille kohta on sul olemas pädevad teadmised. Alati on hea mõte rääkida kõne teemaga seonduvaid seiku isiklikust elust, mis aitavad publikul sinuga paremini suhestuda.

Ära vabanda oma publiku ees

Ära kunagi ürita võita publiku sümpaatiat, rääkides kõne alguses enda arvates avameelselt, kuidas sa avalikku esinemist kardad. Sellega näitad sa neile ainult oma ebakindlust ning paned neid end ebamugavalt tundma.

Tunne oma publikut

See on iga avaliku esineja aabitsatõde. Selleks, et teada, kuidas oma sõnumiga publikut mõjutada, pead sa kõigepealt teadma, kes sinu publiku üldse moodustavad ning miks nad on sind üldse kuulama tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles