Viljandimaal lõppes katku tõttu hukatud sigade matmine

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade hukkamine Tarvastu vallas
Sigade hukkamine Tarvastu vallas Foto: Marko Saarm

Viljandimaal Tarvastu vallas lõppes täna õhtul sigade Aafrika katku diagnoosi saanud farmi 3070 sea hukkamine ja matmine.

Loomad maeti farmi lähistele. Matmispaiga kasutuselevõtuks on loa andnud keskkonnaamet, maaomanik riigi metsa majandamisekeskus ja keskkonnaministeerium, teatas põllumajandusministeerium.

«Eilse päeva jooksul hukati 3070 sigade Aafrika katku diagnoosi saanud Tarvastu vallas asuva farmi siga ning eilse ja tänase päeva jooksul maeti korjused farmi lähistele,» ütles veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektor Ago Pärtel pressiteate vahendusel. «Matmispaiga kasutamise on keskkonnale ohutuks hinnanud keskkonnaamet.»

Kas taudikoldes hukatud sead põletatakse või maetakse, otsustatakse iga konkreetse juhtumi puhul eraldi, selgitati ministeeriumist. Selleks kaalutakse kõiki seotud riske, sealhulgas nii taudi edasikandumise riski kui ka veekaitsega seotud aspekte. Otsuse teeb kohalik loomatauditõrje komisjon, kuhu kuuluvad nii VTA kui ka keskkonnaameti esindajad.

Kui loomad tuleb matta, peab olemas olema matmispaik, mis on saanud keskkonnaametilt kinnituse põhja- ja pinnavee kaitstuse kohta. Korjuste matmine matmispaigas toimub VTA järelevalve all.

Pärtel rõhutas, et kõrvalistel isikutel on seafarmides, taudipunktis ja ka matmispaigas viibimine keelatud. «Mõtlematud inimesed, kes tulevad taudipunktide või matmispaiga juurde uudishimust olukorda uurima või pildistama, võivad sattuda ise taudi edasikandjaks,» ütles ta. «Sigade hukkamise ja hävitamisega tegelevad isikud, kes on selleks saanud vastavad juhised ja varustuse ning kellele on tagatud masinate ja riiete desinfitseerimine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles