Sarkozy lubab Venemaale 2025. aastaks viisavabadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa lubas tippkohtumisel Venemaale 2025. aastaks viisavabadust
Prantsusmaa lubas tippkohtumisel Venemaale 2025. aastaks viisavabadust Foto: SCANPIX

Prantsuse ja Saksa riigipead kohtusid Venemaa presidendiga eile kolmepoolsetel läbirääkimistel, et siluda Venemaa keerulisi suhteid Euroopa Liidu ja NATOga.

«Euroopa ja Venemaa võivad luua viisavaba tsooni koos ühise majandus- ja julgeolekualaga,» ütles Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy teisipäeval, kirjutab The Moscow Times.

«Minu seisukohast vaadates peaks 10-15 aasta pärast olema ühtne Euroopa-Venemaa majanduspiirkond,» sõnas Sarcozy ajakirjanikele pärast kõnelusi Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi ja Saksamaa kantsleri Angela Merkeliga.

Medvedev on viimastel kuudel häälekalt toetanud ideed viisavabaduse kehtestamist. Soov saavutada viisavabadust on aga takerdunud Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikide tõrksuse taha.
Euroopa Liidu sõnul võib viisavabaduse kehtestada ainult juhul, kui see hakkab kehtima ka idapartnerlusriikidele.

NATO ettepanekul peaks Medvedevi nägemus ühtsest julgeolekualast, mis ulatub Vancouverist Vladivostokini arutlusele tulema Euroopa Koostöö- ja Julgeolekuorganisatsioonis.

Ühisavalduses teisipäeval sõnasid riigipead, et kavas on tugevdada nii üleatlandilist kui Euraasia julgeolekut ning kutsusid Euroopa Liitu ja NATOt üles suuremale koostööle Moskvaga.

Medvedev sõnas, et ta on vastu võtnud kutse osaleda NATO tippkohtumisel Lissabonis järgmisel kuul, kuid jättis lahtiseks, kas Moskva võiks NATOga teha koostööd Euroopa raketitõrje osas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles