Euroopa Liidu esirinnas marsib Bulgaaria majandus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina autotootja Great Wall Motor Car koostetehas Bahovitsa külas Bulgaarias.
Hiina autotootja Great Wall Motor Car koostetehas Bahovitsa külas Bulgaarias. Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Tarbimisbuumi tiivul tõusis Euroopa Liidu teise kvartali tipptegijaks Bulgaaria, näitades aastatagusega kõrvutades sisemajanduse kogutoodangu (SKT) 4,8-protsendilist kasvu.

Ühtlasi nähtub analüütikute rehkendustest, et euroala keskmist kasvukiirust ületasid enam kui kahekordselt ka Poola, Tšehhi ja Ungari, kirjutab Bloomberg Business.

Kesk-Euroopa majanduste kasvutempo on teinud Ungari ja Rumeenia valuutadest tärkavate turgude eesrindlased.

Kuigi uus kukkumine võtmelisel eksporditurul – euroalal – võib võidukäigule kiire lõpu teha, on tarbijad vunki täis tänu tõusvale tööhõivele, madalatele maksudele ja odavale laenurahale.

Piirkond «jääb ilmselt suhteliselt säravaks laiguks tärkavate turgude maailmas,» ütles Capital Economicsi Londoni analüütik Liza Ermolenko. «Tšehhi, Poola, Rumeenia jt kasvu trumpavad üle vaid üksikud Aasia majandused.»

Riskina rõhutatakse tõika, et peatseteks valimisteks valmistudes võivad eriti Poola ja Rumeenia valitsused oma majandused lõdva eelarvepoliitikaga üle kuumendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles