Kauplejad teenisid häkkerite varastatud infoga sada miljonit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokuratuuri pressikonverents New Jerseys.
Prokuratuuri pressikonverents New Jerseys. Foto: Seth Wenig / AP

Peamiselt USAs baseerunud kauplejate ja Ukrainas asunud häkkerite jõuk teenis USA aktsiaturgudel viie aastaga ligi sada miljonit dollarit ebaseaduslikku kasumit, mis osaliselt kanti Eesti pankade kaudu maksuvabadesse piirkondadesse.

USA ametivõimud esitasid süüdistuse üheksale inimesele, keda süüdistatakse 150 000 veel avaldamata pressiteate hankimises turuinfot levitavatelt ettevõtetelt Business Wire, Marketwired ja PR Newswire ning selle info alusel ebaseadusliku kasumi teenimises, vahendas Reuters.

Süüdistajate teatel andsid kauplejad häkkeritele nn ostunimekirja, mille alusel nood veel avaldamata pressiteateid hankisid. Sel infol baseerunud tehingute kasumist said häkkerid oma protsendi.

Bloombergi teatel tehti tuhatkond tehingut üle saja ettevõtte aktsiaga. Kasum kanti vähemalt ühe kohtuasja puhul üle Eesti pankade maksuvabadesse piirkondadesse.

Üheksast kohtualusest viis arreteeriti eile, nelja kohta on välja antud rahvusvaheline tagaotsimismäärus. Brooklyni ja New Jersey kohtutes alanud kahe kohtuasjaga, kus kohtualuseid süüdistatakse kokku 30 miljoni dollari ebaseaduslikus teenimises, on seotud ka USA väärtpaberiinspektsiooni SEC algatatud tsiviilasi, kus süüdistatavaid eraisikuid 17, ettevõtteid 15 ning ebaseaduslik kasum ligi sada miljonit dollarit.

Brooklynis astuvad vandekohtu ette Pennsylvanias elav endine fondijuht Vitaly Korchevsky, Brooklynis elav Vladislav Khalupsky ja Georgia osariigi elanikud Leonid Momotok ja Alexander Garkusha. New Jerseys on süüdistatavad Ukrainas elavad häkkerid Ivan Turchynov ja Oleksandr Ieremenko, Ukraina aktsiakaupleja Pavel Dubovoy ning Georgia osariigis elavad Arkadiy ja Igor Dubovoy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles