ERR.ee: Vitsuri sõnul lõi majanduses häirekell juba kolm aastat tagasi

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits

Eesti Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul lõi praeguse keerulise majandusolukorra mõttes häirekell kolm aastat tagasi, kui ei võetud midagi ette inflatsiooni ohjeldamiseks


Kui laenuraha hakkas Eestisse voolama ja samas inflatsiooniprotsent kolmelt-neljalt protsendilt ülespoole tõusma, oleks see pidanud olema esimene häirekell, rääkis ta ETV saates «Terevisioon», vahendab ERR Uudised.

«Kui me räägime, et meie majanduspoliitika aluseks on makromajanduslik stabiilsus, siis tarbijahind on üks tähtsamaid indikaatoreid, ja me teadsime väga hästi, et eurole üleminekul on meil kõige rohkem probleeme inflatsiooniga, mitte muude näitajatega,» selgitas Vitsur.

Iseloomustades valitsuse viimaseid otsuseid seoses eelarvega - muuhulgas maksude tõstmist -, ütles Vitsur, et kui lained löövad üle pea, siis kipuvad kõik otsused kummalised olema.

«Kui on aega kaks nädalat ja neli miljardit on vaja ära võtta, kui on aega kaks kuud ja 13 miljardit on vaja ära võtta, siis enam analüüsi teha ei saa.»

Euro tuleku kohta märkis Vitsur, et mida raskemaks järgmistel aastatel läheb, seda kiiremini tuleb euro, sest inflatsioon alaneb ja palgakasv katkeb.

Vitsur peab meie majanduse suureks probleemiks ka eksportiva, konkurentsivõimelise majanduse puudumist, kusjuures tema hinnangul tuleks selleks, et riik saaks hakkama, eksportida aastas vähemalt 100 miljardi krooni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles