Vare: segadused Läti Raudteel avavad Eestile võimaluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare.
Raivo Vare. Foto: Liis Treimann

Kui asjad Läti Raudteel segaseks jäävad, võib see Eestile anda võimaluse raudteel kaubamahtu kasvatada, ütles Eesti Raudtee nõukogu esimees Raivo Vare kommentaariks Läti Raudtee (Latvijas Dzelzceļš) juhatuse esimehe Uģis Magonise korruptsioonis süüdistatavana vahistamisele.

«Siin on potentsiaalselt võimalik võita, sest me ei konkureeri leedukatega. Väljaspool Venemaa territooriumi oleme me sisulises konkurentsis lätlastega. Siit paistab võimaluse aken, aga see ei sõltu ainult meist, vaid sõltub ka sellest, mis Lätis edasi hakkab toimuma. Kui nad saavad kiiresti paika kellegi arvestatava, siis võib asi veel suhteliselt vähe meile pakkuda; kui aga nad seal tükk aega juravad ja võitlevad – sest, nagu kuulda on, siis iga juhatuse liige esindab seal mõnda poliitilist parteid –, siis, kui see pull seal niimoodi edasi läheb, võib-olla on meilgi natukene võimalusi,» ütles Vare BNSile.

«Nii palju kui mina tean, siis Magonise lahkumise teema on mõnda aega juba üleval olnud,» rääkis Vare. «Ta on olnud kümme aastat Läti Raudtee juhatuse esimees ja kolm aastat enne seda nõukogu esimees. Väga tugeval positsioonil ja võtmeisik ka Läti Raudtee suhete süsteemis Venemaaga. Tal oli otseväljapääs Vene poolel tipptasemele. Kas ka järgmistel meestel, kes iganes nüüd ei tule, saab see ka nii olema, pole üldse kindel.»

«Ma arvan, et see eskaleerub suhteliselt kiiresti. On august ja tavaliselt selliste asjade puhul umbes kuu ajaga on selge, et kas saab elulooma või ei saa. Ma arvan, et septembriks juba otsad paistavad. See, et Magonis läinud on, on juba kindel. Sellest supist niimoodi välja enam ei tule,» sõnas Vare.

Läti riigi omandis oleva Latvijas Dzelzceļši juhatuse esimehe ametikohalt tagandatud Uģis Magonis, kelle pidas neljapäeva öösel kinni Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB), võis saada altkäemaksu Eesti raudtee-ettevõtjalt Oleg Ossinovskilt, kirjutas Läti päevaleht Diena.

Lehe andmetel võis Magonis saada 500 000 eurot altkäemaksu seoses Läti Raudtee veeremit haarava tütarettevõtte LDz Ritošā Sastāva Serviss korraldatud hankega nelja diiselveduri ostmiseks, mille võitis Ossinovskile kuuluv Skinest.

Vare sõnul ei pruugi korruptsioonikaasus otseselt Ossinovskiga seotud olla. «Ma pigem arvan, et see on ikkagi Läti poole toimetamine. Nii palju kui mina aru saan, siis teda juba mõnda aega uuriti mingil kujul. Poole suuga ta sellest rääkis – olen seda isegi kuulnud. Temast taheti lahti saada ja selleks otsiti igasuguseid asju, nagu ta ütles.»

Läti transpordiministeerium tagandas Magonise ametikohalt reedel. Ettevõtte juhatuse esimehe kohusetäitjaks määrati juhatuse liige Aivars Strakšas.

Riia ringkonnakohus otsustas laupäeval Magonise vahi alla jätta. Tema advokaat Alvis Marga ei avalikustanud kohtu argumente, kuid ütles, et vaidlustab otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles