Tarbijahinnaindeks langes juulis aastaga 0,3 protsenti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Statistikaameti teatel vähenes tarbijahinnaindeks juulis eelmise kuuga võrreldes 0,4 ja mullu juuliga võrreldes 0,3 protsenti.

Eelmise aasta juuliga võrreldes olid kaubad 0,4 protsenti ja teenused 0,3 protsenti odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on langenud 1,1 ja mittereguleeritavad hinnad 0,1 protsenti, teatas amet.

Aastataguse ajaga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim transport, mille mõjust 70 protsenti andis aastaga 11,6 protsenti odavnenud mootorikütus. Suuremat mõju avaldas ka elektri-, soojusenergia ja kütte 5,5-protsendiline odavnemine, sest kodudesse jõudnud elekter oli seitse, soojusenergia 4,3 ning maagaas 19,5 protsenti odavam kui mullu samal ajal. Kallinenud kaupadest oli indeksile suurim mõju alkohoolsetel jookidel, mille hinnad on aastaga tõusnud 7,9 protsenti. Mullu juuliga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 29 protsenti kallinenud kuivatatud puuvili ja pähklid ning odavnenud või ja piim, mille hind on vähenenud vastavalt 15 ja 14 protsenti.

Eelmise kuuga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit juulis enim rõivaste ja jalatsite suvised soodusmüügid. Ainult natuke väiksemaks jäi transpordi mõju, sest mootorikütus odavnes kuuga 2,8 protsenti ning juuliks ostetud lennukipiletid olid 10,5 protsenti odavamad. Jaanikuiste soodusmüükide lõppemine kergitas alkohoolsete jookide hindu 2,2 protsenti, teatas statistikaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles