Alexela tanklaketi käive langes 6 protsenti

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexela tankla.
Alexela tankla. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Alexela Oili tanklaketi esimese poolaasta käive oli 61 miljonit eurot; käive langes võrreldes möödunud aasta sama ajaga ligi 6 protsenti.

«Kütuse maailmaturul on sisuliselt masu ehk tänane 50 dollarit ei ole kaugel 2009. aasta jaanuarikuu tasemest, kui nafta hind oli 40 dollari lähedal,» kirjeldas Alexela Oili juhatuse esimees Ain Kuusik kütuseturu hetkeolukorda. «Ometi ei näita Eesti tänavapilt mingit märki sellisest madalseisust ning meie tanklapoodide käivegi on jõuliselt kasvanud,» rääkis Kuusik.

«Kui arvestada, et uute naftamaardlate rajamine on aina kulukam ning keskkonnahoid aina tähtsam, siis jätkuvalt kasvava elanikkonna ning autopargi tingimustes ei ole alust arvata, et naftahinnad naasevad möödunud sajandi 20 dollari piirimaile» selgitas Kuusik.

Kuigi nafta hind on langenud, on selle soodsat hinnamõju takistanud dollari tugevnemine. «Euro käibeletulekust alates on olnud normaalne, et üks euro on rohkem väärt kui dollar, kuid seoses Euroopa rahatrüki ja USA tugevama majanduskasvuga on esimest korda hakanud dollar olema euroga samaväärne ehk enam ei saa osta naftat nii palju, kui varasem vahetuskurss lubanuks,» kirjeldas Kuusik.

«Kuna riigimaksud moodustavad kütuse hinnast pea poole ning on oma olemuselt küllaltki püsivad, ei saa hinnad tanklates kunagi ka nii hüppeliselt muutuda kui nafta maailmaturuhind,» lisas Kuusik. «Siiski jätkub turul tarbijatele soodne konkurents ning tänase nelja suurima tanklaketi igapäevased mõõduvõtmised on Läänemere regioonis ainulaadsed,» viitas ta tihedale hinnakonkurentsile Eesti kütuseturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles