Kulisside taga küpseb Kreeka kokkulepe

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka parlamendihoone.
Kreeka parlamendihoone. Foto: Eero Vabamägi

Kreeka valitsusallika teatel tahab Ateena saavutada kreeditoridega uue abipaketi kokkuleppe kahe nädala jooksul, mis võimaldaks tasuda Euroopa Keskpangale (EKP) 3,2 miljardit eurot ilma edasiste vahelaenudeta.

Peaminister Alexis Tsiprase valitsus kavatseb esitada 14. augustil parlamendile eelnõu, millega kiidetakse heaks Euroopa Stabiilsusmehhanismist (ESM) eraldatava laenuga kaasnevad tingimused, ütles allikas Bloomberg Businessile.

Parlamendis toimuks hääletamine 19. augustil ehk päev enne seda, kui kukub Euroopa Keskpanga makse tähtaeg.

Kreeka valitsuse ajakava õnnestumine sõltub kordaminekust kõnelustel kvartetiga koosseisus EKP, Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), Euroopa Komisjon ja ESM. Allika sõnutsi valitsevad erimeelsused veel näiteks sellistes küsimustes nagu uue erastamisfondi loomine ning plaanitav pankade rekapitaliseerimine.

Kõneluste õnneliku lõpu korral ootab Kreeka, et euroala valitsused esitaksid oma parlamentidele abipaketiseaduste eelnõud 12.-14. augustil. Parlamendid annaksid siis plaanile oma õnnistuse – pärast rohelise tule eeldatavat süttimist Kreeka rahvaesindajate leeris.

Kreeka pankade kapitalivajadus peaks aga selguma oktoobri keskpaigaks EKP korraldatud ülevaatuse ja stressitestide tulemusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles