VKG trotsib nafta odavnemist ja käivitab uue õlitehase

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Keemia Grupi Petroteri tehnoloogiaga õlitehased Kohtla-Järvel.
Viru Keemia Grupi Petroteri tehnoloogiaga õlitehased Kohtla-Järvel. Foto: Viru Keemia Grupp

Kohtla-Järve linnavalitsus andis kasutusloa Viru Keemia Grupi uuele õlitehasele Petroter III, mis, hoolimata nafta hinna peadpööritavast langusest, käivitatakse juba augustis.

Petroter III annab tööd sajale Ida-Virumaa elanikule, õlitehase teenindamiseks kaasatakse lisaks veel ligi 400 töötajat.

 „Esimese põlevkiviõli plaanime uues tehases toota augusti lõpus. Kui kõik läheb kava kohaselt, jõuame juba septembris töörežiimile, mis on küll ambitsioonikas, aga samas realistlik tähtaeg,“ ütles VKG Oil juhatuse liige Nikolai Petrovitš.

Kaks aastat tagasi projekteerimisse antud ja 84 miljonit eurot maksva tehase ehitustööd on tänaseks jõudnud lõppjärku ning praegu käivad seadistus- ning käivitustööd.

„Seoses nafta hinna odavnemisega pidime kontserni investeerimisplaane vastavalt turuolukorrale korrigeerima, aga kõik juba alustatud projektid proovime ikkagi lõpuni viia,“ lausus VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa.

Petroter III on analoogne VKG poolt patenditud ja kontserni inseneride poolt loodud juba vaerm käivitatud uute põlevkiviõlitehastega Petroter I ja II. Avatavat tehast on eelnevate kogemusele tuginevalt ning säästva ressursikasutuse ja keskkonnakaitse põhimõtetest lähtuvalt täiustatud. Selle tulemusena on ettevõtte kinnitusel võimalik toota väiksemast hulgast põlevkivist rohkem põlevkiviõli ning kõrvaltooteid – elektrit ja soojusenergiat ümbritsevate linnade kütteks. Samas vähendades oluliselt keskkonnahäiringut.

Investeeringut finantseeris pankade sündikaat, kuhu kuuluvad SEB, Nordea ja Pohjola pangad.

VKG on Eesti suuremaid põlevkivi ümbertöötlemise ettevõtteid ja maailma suuruselt teine põlevkiviõlitootja. VKG annab tööd enam kui 2000 inimesele. VKGle kuuluvad kaevandus, seitse põlevkivi ümbertöötlemise tehast, sealhulgas täisvõimsusel töötavad tehased Petroter I ja Petroter II, tööstusenergia tootmiskompleks, oma transpordi-, remondi- ja elektritootmisbaasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles