Soome tööstusel läheb hästi… välismaal

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meyer Turku dokk.
Meyer Turku dokk. Foto: meyerturku.com

Soome metalli- ja masinatööstusettevõtetel on aasta esimesel kuuel kuul läinud hästi, kuid seda välis-, mitte kodumaal, rääkis Soome rahvusringhäälingule Yle tööstusliidu juht Jorma Turunen.

Euroala majanduslikust ebakindlusest hoolimata on Soome metalli-, masinaehituse ja elektriala ettevõtetel alanud aasta positiivselt. Teises kvartalis kasvas tellimuste arv 14 protsenti võrreldes mullusega ning ka tellimuste kogumaht oli juuni lõpus 22 protsenti suurem kui mullu samal ajal.

«Tasub tähele panna, et märkimisväärne tegur on laevade tellimused, mis on Turu laevaehitusele muidugi hea. Aga see ei näita kogu pilti, kuna põhineb vaid ühe sektoril,» ütles tööstusettevõtete liidu Teknologiateollisuus RY tegevjuht Turunen Soome rahvusringhäälingule.

Turuneni sõnul on Soome masinaehitusettevõtete konkurentsivõime välismaistest konkurentidest endiselt selgelt kehvem.

«Suured börsiettevõtted on näidanud häid majandustulemusi, aga tuleb silmas pidada, et need firmad on teinud käivet mujal kui Soomes. Meie oma tööstustoodangu maht on isegi madalam kui 2009. aasta finantskriisi ajal. See annab tunnistust sellest, et Soome kaup ei müü,» ütles Turunen.

Soome tööstus ootab ühiskondliku leppe sündi ja seda, et Soome konkurentsivõime paraneks viie protsendi võrra, nagu valitsusprogrammis kirjas.

«Praeguse info valguses on see miinimumeesmärk,» ütles Turunen. «Protsess tuleb raske, kuid sel riigil on tarvis radikaalseid samme, sestap olen optimistlik. Loodetavasti saab ühiskondlik lepe teoks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles