Jukose saaga: Moskva vastab varade arestimisele samaga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jukose naftapuurtornid Neftejuganskis.
Jukose naftapuurtornid Neftejuganskis. Foto: Aivar Reinap

Moskva on hoiatanud Washingtoni, et on valmis hõivama USA vara, kui sealsed kohtud külmutavad venelaste oma jõustamaks kunagise naftafirma Jukose aktsionäride kasuks väljamõistetud 50 miljardit dollari suurust hüvitist.

Juulis kiitis Vene valitsus heaks seaduseelnõu, mis võimaldab arestida ilma ette hoiatamata välismaist vara proportsionaalselt teistes riikides külmutatud Vene varaga. Tegemist on potentsiaalselt ohtliku arenguga Venemaal tegutsevate välisettevõtete jaoks, kirjutab Financial Times.

Jukose valdusfirma GMLi advokaadid taotlevad parasjagu Haagi kohtu otsuse tunnustamist Ameerika Ühendriikides.

USA välisministeeriumist Jukose aktsionäridele läkitatud kirjas tuuakse ära Vene välisministeeriumi hoiatus Ameerikale: «Mistahes katseid kohaldada USAs paikneva Vene vara suhtes ettekirjutavaid ja rakenduslikke meetmeid võetakse alusena võtta ette adekvaatseid ja samaväärseid vastumeetmeid USA, selle kodanike ja juriidiliste isikute vastu.»  

Kirja olemasolu on kinnitanud aktsionäridele lähedalseisvad allikad.

Venelaste kirja tingis USA noot, millega anti Moskvale 60 päeva – kell kukub 21. augustil – reageerimaks Jukose aktsionäride käivitatud kohtuasjale Columbia ringkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles