Kuidas said 17 kuulsat ettevõtet oma nimed?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Starbucks
Starbucks Foto: SCANPIX

Kõigile teada-tuntud suurfirmade nimede põnevaid tähendusi ja loomislugusid vahendab Business Insider.

Ikea

Ettevõtte asutaja Ingvar Kamprad liitis kokku oma ees- ja perekonnanime ning kodutalu (Elmtaryd) ja -küla (Agunnaryd) esitähed.

Canon

Algul kandis ettevõte budismi halastusjumalanna järgi Kwanoni nime, mis 1930ndatel rahvusvahelistele turgudele siirdudes muudeti Canoniks.

Lego

Nimes on liidetud taanikeelsed sõnad «leg godt» ehk eesti keeles «mängi hästi».

Sony

Nimes kombineeritakse kahte tähendust – ladinakeelset sõna sonus, mis tähendab heli ning Jaapanis levinud väljendit sonny boy, mis 1950ndatel tähendas nutikat ja esinduslikku noort meest.

Häagen-Dazs

Jäätisebrändi loojad mõtlesid selle nime välja, kuna see kõlas taanikeelsena ning sellest «õhkus käsitööoskusi ja ajaloolisi traditsioone». Tegelikult ei ole sel nimel üheski keeles mitte mingit tähendust.

WD-40

Vett tõrjuv universaalmääre sai oma nime peale 39 läbikukkunud katset seda laboratooriumis luua. 40 märgib õnnestunud katse järjekorranumbrit ning WD veetõrjuvust (inglise keeles water-displacing).

Yahoo!

Yahoo on akronüüm (Yet Another Hierarchical Officious Oracle ehk järjekordne mitteametlik hierarhiline oraakel); samuti ka väljamõeldud liik Jonathan Swifti teoses «Gulliveri reisid».

Pepsi

Karastusjook sai oma nime sõna dyspepsia järgi, mis tähendab kõhukinnisust. Selle looja Caleb Bradham nimelt uskus, et jook aitab kaasa seedimisprotsesside normaalsele kulgemisele.

Google

Otsingumootor sai oma nime matemaatilise märksõna googol järgi, mis tähistab number ühte, millele järgneb sada nulli.

Virgin

Seda nime soovitas üks ettevõtte asutaja Richard Bransoni kolleegidest, märkides, et «me oleme äris täielikud neitsid».

Blackberry

Telefon sai oma meeldejääva nime, kuna selle klahvid meenutasid põldmurakaid.

Spotify

Rootsi päritolu muusikateenuse nimes kombineeritakse ingliskeelseid sõnu spot ja identify (eesti keeles märkama ja identifitseerima).

Oracle

Oracle oli algselt koodnimi salajasele CIA projektile, mille kallal tarkvarafirma hilisemad asutajad Larry Ellison ja Bob Oats omal ajal töötasid.

Starbucks

Kohvikukett võttis nime Herman Melville'i teose «Moby Dick» ühe tegelase järgi, sooviga «edasi anda kohviärimeeste meresõidutraditsioonide ja -romantika hõngu».

Reebok

Spordifirma tulenes afrikaanikeelsest sõnast rhebok, mis tähendab ühte graatsilisuse ja kiirusega silma paistvat antiloobiliiki.

Skype

Algne nimi oli ühendusviisi märkiv Sky Peer-To-Peer, millest lühendatuna sai Skyper, hiljem eemaldati ka üleliigne r.

Amazon

Ettevõtte asutaja Jeff Bezos soovis, et selle nimi algaks tähega A, et saada eelis erinevates tähestikulistes nimekirjades. Lõpuks valis ta Amazoni, kuna leidis, et maailma suurim jõgi Amazonas on sobivaks nimeallikaks ettevõttele, mis tema lootuste järgi kasvab samuti maailma suurimaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles