Skandinaavias paisub pahaendeline eluasememull

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopenhaageni linnavaade.
Kopenhaageni linnavaade. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Taani, Norra ja Rootsi pealinnades kasvab eluasememulli kartus, mida kütavad negatiivsed ja rekordmadalad intressimäärad.

Nii poliitikutele kui ka analüütikutele valmistavad peavalu uudised palavikulistest pakkumistest ja rekordilistest hindadest olukorras, kus kolm keskpanka näivad olevat otsustanud hoida intressid ajalooliselt madalatena veel aastaid.

«Oleme mures, et inimesed ei ole endale teadvustanud, et praegune olukord ei ole normaalne,» vahendab Financial Times Danske Banki peaanalüütikut Steen Bociani.

«Mida kauem see kestab, seda rohkem inimesed sellega ära harjuvad. Ja sellised muutunud ootused tekitavadki mulli,» jätkas Bocian.

Üldiselt arvatakse, et mull ei lõhke niipea. Aga paljud kardavad, et kui intressimäärad ühel päeval tõusevad või majandus kiratsema hakkab, võib pauk olla suur.

Näiteks Kopenhaagenis on korterihinnad kasvanud viimase aastaga veerandi võrra ning on Danske andmetel kahe kolmandiku jagu kõrgemad, kui aastal 2011.

Taanlased saavad 30 aastaks eluasemelaenu kõigest 2,9- protsendilise intressiga. Samal ajal on majapidamiste keskmine võlg kolm korda suurem kui kasutada jääv sissetuleku osa – maailma «tipptase».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles