Ameeriklaste töökohtade eest võitleja Trumpi firmad on importinud 1100 võõrtöölist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma sõnul ameeriklaste töökohtade eest võitleva presidendikandidaadi Donald Trumpi ettevõtted on USAsse toonud hulgaliselt võõrtööjõudu.
Oma sõnul ameeriklaste töökohtade eest võitleva presidendikandidaadi Donald Trumpi ettevõtted on USAsse toonud hulgaliselt võõrtööjõudu. Foto: Russell Cheyne / REUTERS

Ameeriklaste töökohtade eest võitlemine on miljardär Donald Trumpi presidendikampaania üks alustala. Ometigi on Trumpi äriimpeeriumi kuuluvad firmad alates 2000. aastast taotlenud ajutisi tööviisasid vähemalt 1100 välismaa kodanikule, teatas Reuters.

Reutersi ajakirjanikud vaatasid läbi Trumpi firmade avaldused USA tööministeeriumile ning leidsid kokku vähemalt 1100 inimese tööviisa taotlusi, millest suurema jao oli ministeerium ka rahuldanud.

Näiteks üheksa Trumpi enamusosalusega ettevõtet oli taotlenud töölube ettekandjatele, kokkadele ja viinamarjaistanduste töölistele. Kuid välismaalt on otsitud ka golfiklubi ja hotelli asejuhte. Kaks Trumpile kuuluvat modelliagentuuri on töölube taotlenud kokku ligi 250 välismaa modellile.

Vabariiklaste presidendikandidaadi kohta jahtiv Trump on oma kampaania rajanud suuresti kodumaiste töökohtade loomisele. «Ma olen suurim töökohtade president, kelle jumal loonud on,» rääkis ta juunis oma kandidatuuri väljakuulutamisel. «Ma toon tagasi meie töökohad Hiinast, Mehhikost ja teistest kohtadest.»

Eriti on Trumpi hambus olnud Mehhikost pärit võõrtöölised. Ühes oma kõnes teatas ta, et «kui Mehhiko saadab oma inimesi siia, nad ei saada parimaid. Nad toovad kaasa narkootikume. Nad toovad kaasa kuritegevuse. Nad on vägistajad.»

Tööministeeriumi dokumentidest ei selgu, millistest riikidest Trump tööjõudu importinud on, kuid Reuters hindab, et märkimisväärne osa neist võib olla pärit Mehhikost.

Reutersil ei õnnestunud asjaosalistelt firmadelt ja Trumpilt kommentaare saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles