Hiina edulugu: munaäriga miljonäriks

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zhang Xiongjie oma kontoris Hangzhous. Munafutuuride kauplemisega rikkaks saanud endine piirivalvur elab nüüd hotellides ja sõidab Mercedes Benz CLS-iga.
Zhang Xiongjie oma kontoris Hangzhous. Munafutuuride kauplemisega rikkaks saanud endine piirivalvur elab nüüd hotellides ja sõidab Mercedes Benz CLS-iga. Foto: Chance Chan / Reuters

Zhang Xiongjie on Hiina üks värskemaid «ajalehepoisist miljonäriks» edulugusid. Veel kümme aastat tagasi Hiina piiri Põhja-Koreaga valvanud 27aastane mees on tänaseks teeninud endale varanduse sedavõrd eksootiliste asjadega nagu munafutuuridega kaubeldes, kirjutab Reuters.

Zhang Xiongjie mullune teenistus ulatus 600 miljoni jüaanini (88 miljonit eurot). Reutersil ei õnnestunud sellele summale sõltumatut kinnitust saada.

Selline aastane teenistus näitab agentuuri teatel Hiina tulevikutehingute turu sarnasust kasiinole.

«Kui meie, vaesed, sünnime, oleme varanduseta ja kultuurita. Kui meil on selline võimalus, miks me ei peaks sellest kinni haarama?» ütles Zhang Xiongjie Reutersi korrespondendile.

Võimalus, mida Zhang silmas, oli šanss teenida laenurahaga kiirelt suuri kasumeid turul, mille toimimisest paljudel aimu ei ole. «Futuuride võimendus on kõrge. Üleöö on võimalik teenida varandus,» ütles ta.

1998. aastal sulges Hiina valitsus 14 tulevikutehingute börsi, põhjendades sammu turumanipulatsioonide, välismaa futuuridega tehtud illegaalsete tehingute ning viletsa tururegulatsiooniga. Pärast seda on taas mitme futuuriga kauplemine käivitatud, et riigi finantsturgu rohkem avada; näiteks alustab septembris naftafutuuride turg.

2013. aastal avati munafutuuride turg ja peatselt hakkas seal domineerima Ningbo linnast pärit Zhang. «Kui ma lasin turul kukkuda, see kukkus, kui tahtsin, et see tõuseks, see tõusis,» rääkis kaupleja Reutersile.

Hiina tulevikutehingute turgudel kaubeldakse mitme põllumajandussaaduse futuuridega, võimaldades farmeritel maandada kõikuvatest hindadest tulenevaid riske. Siiski on Hiina ainus maa, kus on võimalik tulevikutehingute turul kaubelda ka munafutuuridega.

Mullu kasvas munafutuuride turu maht Hiinas 1700 korda võrreldes varasema aastaga. Praegune tehingute maht teeb sellest maailma suuruselt üheksanda tulevikutehingute turu.

Tänaseks on Zhang enda sõnul munafutuuride turult taandunud. «Ma olen tänavu teeninud vaid 30 miljonit jüaani munadega. See on minu päevane käive,» ütles ta. Nüüd kaupleb ta enda sõnul riskide hajutamiseks ka terase- ja rauafutuuridega.

Hiina tulevikutehingute turgudel moodustavad eraisikud 97 protsenti kõigist kauplejatest. Turule sisenemiseks on vajalik vähemalt poole miljoni jüaani (73 400 eurot) suurune algkapital.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles