Iraani sanktsioonide lõpp toob lennukiturule uue innuka ostja

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani riikliku lennufirma Iran Air lennuk Boeing 747 Mehrabadi rahvusvahelisel lennuväljal Teheranis.
Iraani riikliku lennufirma Iran Air lennuk Boeing 747 Mehrabadi rahvusvahelisel lennuväljal Teheranis. Foto: Hasan Sarbakshian / AP

Iraan kavatseb sanktsioonide lõppedes asuda uuendama oma iganenud õhulaevastikku, plaanides osta kuni 90 uut reisilennukit aastas Boeingilt ja Airbusilt, teatas Reuters viitega Iraani agentuurile IRNA.

«Iraan ostab lennukipargi renoveerimise esimeses faasis kokku 80-90 lennukit aastas kahelt lennundusgigandilt,» ütles IRNAle Mohammad Khodakarami, Iraani tsiviillennunduse organisatsiooni vastutav juht.

Hiljuti sõlmitud Iraani ja suurriikide tuumalepe võib viia Iraani suhtes kehtestatud pangandus- ja äripiirangute tühistamiseni enne aasta lõppu, eeldatavalt juba novembris. Sanktsioonide tühistamine võimaldab Iraanil uuendada oma lennukiparki, mille keskmine vanus on 23 aastat, poole enam kui maailmas keskmiselt.

«Ostame võrdse arvu Boeingi ja Airbusi lennukeid,» ütles Khodakarami agentuurile, lisades, et Iraanil oleks esialgu vaja lisada oma õhulaevastikule vähemalt 80 lennukit igal aastal. Tema sõnul oleks riigil vaja viie esimese aastaga osta 300 lennukit.

Khodakarami sõnul kavatseb Iraan lennukite ostu finantseerida eri instrumentidega, mille seas nii liising, välislaenud kui ka eelarveraha.

Ekspertide sõnul võib 80 miljoni elanikuga Iraan vajada järgmise kümne aasta jooksul kuni 400 uut reisilennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles