Schäuble katsub kärpida Euroopa Komisjoni võimu

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble soovib võtta Euroopa Komisjonilt ära osa võtmetähtsusega volitusi, et välistada otsustusprotsessi muutumist poliitiliseks.

Hetkel on komisjonil sisuliselt juriidiline meelevald selliste tundlike üleeuroopaliste otsuste üle nagu ettevõtete ühinemiste heakskiitmine ja kartellide kontroll. Schäuble plaani kohaselt läheksid sellised volitused sõltumatutele organitele, kirjutab Financial Times.

Ühtlasi on Berliin juba pikemat aega esinenud üleskutsetega, et euroala eelarvereeglid rakenduksid automaatselt, kui üks või teine riik piirangutest üle põrutab.

Saksamaa on kibedasti kurtnud selle üle, kuidas Prantsusmaale juba aastaid pidevalt järeleandmisi tehakse – paljude meelest poliitilistel põhjustel.

Schäuble ettepanekutest kandis esimesena ette Saksa päevaleht Franfurter Allgemeine Zeitung. Hiljem kinnitas neid osaliselt ka Saksa rahandusministeerium.

Ettepanekud kõlavad olukorras, kus euroala ametnikud kavandavad palavikuliselt euroala ühteliitmist. Jõuliste üleskutsetega poliitilise liidu loomiseks on hiljuti esinenud nii Prantsuse president Francois Hollande kui Itaalia rahandusminister Pier Carlo Padoan.

Varasemast selgemalt on välja joonistumas kaks leeri. Pariis ja Rooma sooviksid vahendid «ühte potti» pista, samal ajal kui Berliin rõhub euroala rahandusreeglite austamisele ja poliitiliste sekkumiste piiramisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles