Üheksa raamatusoovitust Steve Jobsilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Jobs
Steve Jobs Foto: SCANPIX

Business Insider on reastanud üheksa raamatut, mida tehnoloogiafirma Apple varalahkunud asutaja ja tegevjuht Steve Jobs nimetas teda kõige rohkem mõjutanud teosteks.

1. «King Lear (e.k «Kuningas Lear»)», autoriks William Shakespeare. Jobs hakkas Shakespeare´i teostest huvituma keskkooli lõpus. «King Lear» räägib vananevast kuningast, kes kaotab oma riigi jagamisel mõistuse.

2. «Moby Dick», autoriks Herman Melville. See klassikaline teos oli üks Jobsi lemmikutest. Kõige menukama elulooraamatu Jobsist kirjutanud Walter Isaacson võrdles teda tihti teose peategelase, sihikindluse ja tahtejõulisuse võrdkuju kapten Ahabiga.

3. «The Collected Poems of Dylan Thomas», autoriks Dylan Thomas. Thomase «Do not go gentle into that good night» oli üks Jobsi lemmikluuletustest.

4. «Be Here Now», autoriks Ram Dass. Jobs luges seda meditatsiooniõpikut ülikooli esimesel kursusel ning see muutis tema sõnul põhjalikult teda ennast ning mitmeid tema sõpru.

5. «Mucusless Diet Healing System», autoriks Arnold Ehret. Ehret oli 20. sajandi alguse Saksa toitumisteadlane, kes soovitas mitmeid äärmuslikke dieete, näiteks mahlapõhist paastu. «Ma hakkasin neid oma tavalisel hullumeelsel viisil katsetama,» rääkis Jobs.

6. «Diet for a Small Planet», autoriks Francis Moore Lappe. Jobs luges seda valgupõhist dieeti propageerivat teost ülikooli esimesel kursusel. «Peale seda ma vandusin, et loobun lihast,» kommenteeris Jobs.

7. «Autobiography of a Yogi», autoriks Paramahansa Yogananda. Esimest korda luges Jobs seda raamatut keskkoolis. Uuesti võttis ta teose kätte Himaalaja mäestikus reisides ning hiljem luges ta seda üha uuesti pea igal aastal.

8. «Zen Mind, Beginner´s Mind», autoriks Shunryu Suzuki. Jobs võttis 1970ndatel osa jaapanlasest munga Suzuki korraldatud zen-budismi kursustest. «Zen on olnud oluline osa minu elust sellest ajast peale,» rääkis ta.

9. «The Innovator´s Dilemma», autoriks Clayton M. Christensen

See raamat õpetas Jobsile, et ettevõtted peavad vahel ennast täielikult muutma. «Christensen nimetab seda vajadust muutuse järgi «leiutaja dilemmaks» - need inimesed, kes leiutavad midagi uut, on tihti viimased, kes oskavad sellest mööda vaadata ning me ei taha kindlasti olla need, kes teiste sabas sörgivad,» rääkis Jobs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles