Euroopa riskikapitalifirmadesse paigutati teises kvartalis üle kahe miljardi euro

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa riskikapitalifirmad kogusid teises kvartalis üle kahe miljardi euro
Euroopa riskikapitalifirmad kogusid teises kvartalis üle kahe miljardi euro Foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP

Euroopa riskikapitalifirmad kogusid aprillist juuni lõpuni üle kahe miljardi euro investeeringuid ehk üle kahe korra rohkem kui esimeses kvartalis, kirjutab Wall Street Journal.

Eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes oli kasv 30 protsenti.

Pea poole kogusummast kogusid riskikapitalistid, kes investeerivad varajases faasis olevatesse idufirmadesse. Veidi rohkem kui kolmandik kogutud rahast läks fondidesse, mis paigutavad raha küpsematesse iduettevõtmistesse.

«Inimesed ütlesid meile, et Euroopas raha kogumine on raske,» ütles uue Londonis baseeruva, luksustooteid ja -teenuseid pakkuvatele idufirmadele keskenduva riskikapitalifirma Felix Capitali kaasasutaja Frederic Court. Tema sõnul suudeti loodetud 120 miljonit dollarit ehk veidi üle 100 miljoni euro kokku saada aga vaid mõne kuuga.

«USA ja Lähis-Ida investorid on Euroopa ettevõtetest selgelt huvitatud,» kinnitas ta.

Kohalike investorite sõnul on praeguse kasvu põhjuseks uute riskikapitalifirmade loomine regioonis - näiteks juba nimetatud Felix Capital, Mosaic Ventures, Oxford Sciences Innovation ning hiljuti lõi oma kontori Euroopasse ka Google´i investeerimisfirma Google Ventures.

Kuigi hiljutine kasv on märkimisväärne, jääb see siiski veel selgelt alla 90ndate lõpu dot-com buumile, mil investorid ujutasid riskikapitalifirmad lihtsalt rahaga üle. Näiteks 2000. aasta teises kvartalis meelitasid Euroopa riskikapitalifirmad kokku 3,9 miljardi dollari (3,5 miljardi euro) väärtuses investeeringuid.

USAga võrreldes summad siiski kahvatuvad - teises kvartalis kogusid sealsed riskikapitalistid pea kuus korda rohkem raha ehk 12,9 miljardit dollarit (11,8 miljardit eurot). Samas on Euroopa riskikapitalifirmadesse investeerimise kasv olnud USAst kiirema tempoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles