12 raamatusoovitust maailma rikkaimalt inimeselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma rikkaim inimene on Bill Gates
Maailma rikkaim inimene on Bill Gates Foto: SCANPIX

Maailma rikkaim inimene Bill Gates leiab igal nädalal kõigi oma asjatoimetuste kõrvalt aega, et läbi lugeda vähemalt üks raamat. Business Insider toob välja 12 teost, mida Microsofti kaasasutaja on viimaste aastate jooksul avalikult soovitanud.

1. «Tap Dancing to Work» (2013), autor Carol Loomis. Warren Buffetti sulest ilmunud ning tema kohta kirjutatud artiklite ja esseede kogumik, koostajaks ajakirja Fortune pikaaegne töötaja. «Buffetti mõttemaailma sisenemine on väga kasulik ajaveetmise viis,» kommenteeris Gates raamatusoovitust.

2. «Making the Modern World» (2013), autor Vaclav Smil. «Materjalide probleem – kui palju me neid kasutame ning kui palju me neid vajame – on võti maailma kõige vaesemate inimeste elu parandamiseks,» selgitas Gates.

3. «The Sixth Extinction» (2014), autor Elizabeth Kolbert. «Loodusteadlased väidavad, et maailma ajaloos on olnud viis suuremat väljasuremiseni viinud sündmust ning praegune inimtegevus võib viia kuuendani,» võttis Gates eelmise aasta bestselleri kokku.

4. «Stress Test» (2014), autor Tim Geithner. «Endine USA rahandusminister kirjeldab inimlikul viisil, mis tunne on ühtaegu võidelda globaalse finantsüssteemi kokkukukkumisega ning riigi administratsiooni tabanud kriitikaga,» kirjeldas Gates oma lugemiskogemust.

5. «The Better Angels Of Our Nature» (2011), autor Steven Pinker. Uuring sellest, kuidas vägivaldsus on aja jooksul vähenenud, kuigi üldine meediakajastus viitab vastupidisele. «See on üks olulisemaid raamatuid, mida ma olen eales lugenud,» väidab Gates. «Pinker tõestab, et inimkond on muutunud aja jooksul vähem vägivaldseks ning humaansemaks.»

6. «The Man Who Fed The World» (2006), autor Leon Hesser. Hesser kirjeldab bioloogi Norman Burlaugi elulugu, kelle sordiaretustöö tagajärjel pääsesid paljud riigid näljahädadest. «Kuigi suurem osa inimesi ei ole Borlaugi nime isegi kuulnud, on ta ilmselt päästnud rohkem inimelusid kui keegi teine maailma ajaloos,» väidab Gates.

7. «Business Adventures» (2014), autor John Brooks. New Yorkeris ilmunud lugude kogumik. «See tuletab mulle alati meelde, et igas ärilises ettevõtmises on olemas inimfaktor. Pole oluline, kas sul on täiuslik toode, tootmis- ja turundusplaan – sul on ikkagi alati vaja õigeid inimesi, kes neid plaane täide viiks,» selgitas Gates oma lugemissoovituses.

8. «The Bully Pulpit» (2013), autor Doris Kearns Goodwin. Uurimus sotsiaalsetest muutustest USA presidentide Theodore Roosevelti ja William Howard Tafti võimuloleku ajal. «Kuidas sotsiaalsed muutused toimuvad?» küsib Gates. «Kas neid viib läbi üks inspireeriv juht või selleks on vaja teiste faktorite laotud vundamenti?».

9. «The Rosie Project» (2013), autor Graeme Simsion. Seda ilukirjandusteost soovitas Gatesile tema naine Melinda. «Loogikat hindavatel inimestel on kerge samastuda peategelase, Aspergeri sündroomi all kannatava geneetikaprofessoriga, kes hakkab endale naist otsima,» kirjeldas ta.

10. «On Immunity» (2014). Põhjalik ülevaade vaktsineerimise vajalikkusest. Autoriks Eula Biss. «Autor kasutab tööriistadena kirjandusanalüüsi, filosoofiat ja teadust, et uurida põhjuseid, miks laste vaktsineerimist puudutavad ebatäpsed kuulujutud on tegelikult head soovivate Ameerika lapsevanemate seas nii kiirelt ja laialt levinud,» võtab Gates teose ühe lausega kokku.

11. «How Asia Works» (2014), autor Joe Studwell. Majandusajakirjanik analüüsib Aasia riikide majandusarengut. Raamat vastab Gatesi sõnul küsimustele, nagu kuidas suutsid riigid nagu Jaapan, Lõuna-Korea, Hiina ja Taiwan näidata pikka aega kiiret majanduskasvu ning miks ei ole paljud teised riigid seda edu suutnud korrata.

12. «How to Lie With Statistics» (1954) Darrell Huff. Juba pool sajandit tagasi ilmunud teoses selgitatakse ilmekalt, kui lihtne on statistikaga manipuleerimine.

«See on vägagi aktuaalne meeldetuletus, eriti mõeldes, kui palju erinevat statistikat ja tabeleid iga päev Facebookis ja Twitteris jagatakse,» selgitas Gates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles