IMF: Euroopa Keskpank peab rahatrükki pikendama

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Valuutafondi IMF peakorter Washingtonis.
Rahvusvahelise Valuutafondi IMF peakorter Washingtonis. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Euroopa Keskpank (EKP) peab pikendama rahatrükki, et käivitada euroala majandus, teatas rahvusvaheline valuutafond IMF eile õhtul avaldatud majandusülevaates.

IMF märkis ülevaates, et euroala majandus taastub madalate naftahindade, nõrga euro ja keskpanga tegevuse koosmõjul, kuid keskpikas perspektiivis jääb eurotsooni keskmise aastase majanduskasvu prognoos vaid ühe protsendi lähedale.

IMFi Euroopa osakonna asedirektor Mahmood Pradhan sõnas Reutersi teatel, et EKP peab täies mahus ellu viima oma kvantitatiivse lõdvendamise programmi, millega on plaanitud osta ligi ühe triljoni euro eest riikide võlakirju jm väärtpabereid.

«On tähtis, et EKP püsiks sellel kursil 2016. aasta septembrini ning arvame, et võib olla vaja ka minna sealt edasi,» ütles ta.

IMF ennustas, et euroala majanduskasv kiireneb selle aasta 1,5 protsendilt järgmisel aastal 1,7 protsendini ning inflatsioon kasvab tänavuselt nullilt järgmisel aastal 1,1 protsendini.

«Aga keskpikk perspektiiv on vähelubav, sest nõudluse krooniline puudus, suurettevõtete ja pankade halvenenud bilansid ning kehv tootlikkus hoiavad vaos nii tööhõive kasvu kui ka investeeringuid,» seisab ülevaates.

Ülevaate kohaselt on euroala potentsiaalne sisemajanduse kogutoodangu kasv aastas keskmiselt üks protsent, mis ei ole piisav suure tööpuuduse vähendamiseks mõnes liikmesriigis. Pankade bilansid vajavad jätkuvalt puhastamist, tootlikkuse ja tööhõive parandamiseks on vaja reformida tööjõuturgu ning ühise teenuste-, transpordi-, energia- ja digiteenuste turu loomiseks on vaja teha enam pingutusi.

«Euroalal on tähtis valdkond strukturaalsed reformid,» ütles Pradhan. «See on valdkond, kus euroalal on mahajäämus võrreldes näiteks OECD riikidega. Me peame leidma tee, kuidas julgustada riike kiiremini edenema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles