Pildid: maaelukomisjoni istungil arutati seakatku puhangu teemal

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu maaelukomisjoni liikmed said täna erakorraliselt kokku maaeluministri Urmas Kruuse, veterinaar- ja toiduameti (VTA), põllumeeste ning jahimeeste esindajatega, et saada ülevaade Aafrika seakatku puhangust ning sellega seonduvatest murekohtadest ja meetmetest.

Komisjoni esimehe Ivari Padari (SDE) sõnul kuulati erinevate poolte seisukohti ja plaane, mida kavatsetakse praeguses olukorras ette võtta.

Padari sõnade kohaselt ei olnud istungist osavõtnud kokkusaamise ajal teadlikud, et täna avastati ka kolmandast Viljandimaa laudast seakatk.

Endine põllumajandusminister lausus, et hetkeseisu arvestades ootab komisjon eriti põllumajandusministeeriumi järgmisi samme, mis on seotud kahjude hüvitamisega.  

«Selge on, et eelarvelised kulud tulevad peale. Tänasel juhul on see rahastamise ja kompenseerimise skeem ka piisavalt keeruline ja teadmata. Räägitakse ju kuni 100 protsendi ulatuses kompenseerimisest,» märkis Padar.

Padar kinnitas, et komisjon kavatseb seakatku teema puhul uuesti kokku saada. «Hoiame pidevalt silma peal kõikidel protsessidel,» sõnas ta, lisades, et kogu olukord on mitmekülgselt keeruline.

Eelmise nädala alguses tuvastas VTA kahes Viljandimaa ja ühes Valgamaa seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja. Taudipaikades kehtestati karantiin, kõigi kolme farmi sead hukati.

Täna tuli VTA-lt teade, et haigus on tunginud ka kolmandasse Viljandimaa lauta, mis jääb mõne kilomeetri kaugusele Baltimaade suurimast seafarmist Ekseko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles