Eesti firma viib kokku farmeri ja kohvijooja

Crisely Apri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coffee People OÜ juhatuse liige Annar Alas turnib laos 40 tonni maailma eri paigust pärinevate kohviubade vahel.
Coffee People OÜ juhatuse liige Annar Alas turnib laos 40 tonni maailma eri paigust pärinevate kohviubade vahel. Foto: Eero Vabamägi

Kuigi ka Eesti kohviettevõtete hulgas saab üha populaarsemaks ube ise röstida ning mitte sisseostetud ja juba röstitud kohvi müüa, on otse farmidega suhtlevaid firmasid maailmas endiselt vähe ja enamasti jääb tarbija lauale jõudva kohvi päritolu teadmata.

Erandiks on Coffee People OÜ, kes röstib oad ise Eestis ning tunneb ka farmerit, kellelt ta need ostis. Ettevõtte juhatuse liige Annar Alas selgitas, et üldjuhul on kohviäri nagu naftaäri, kus tootja ise ei puutu lõpp-produktiga kokku. «Kooperatiiv ostab kohvi farmerilt, eksportija kooperatiivilt ja röstijad börsilt, kus kujuneb kohvi hind,» kirjeldas ta. Selles protsessis lähevad aga eri farmerite oad segamini ning tarbija lauale jõuab kohv, mille spetsiifilisest päritolust on väga vähe teada. «Seetõttu polegi brändikohvide pakkidel kirjas, millisest farmist kohv pärineb,» märkis Alas. «See ei ole ärisaladus, seda lihtsalt ei teata.»

Idee läbipaistvast kohviärist tekkis Alasel aastaid tagasi Pauligi HoReCa juhina töötades. Hoogu sai ta aga juurde pärast aastat 2005, mil mees osutus üheks seitsmest inimesest, kellel õnnestus saada maailma baristade võistluste sertifitseeritud kohtunikuks. Sellele järgnesid kutsed ka mitme teise riigi meistrivõistlustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles